Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


JAV RESPUBLIKONŲ PARTIJA
S. Critchley: akivaizdu, kad JAV respublikonams dabar rūpi tik galia
Liepa Žeromskaitė, specialiai iš Vašingtono
Scanpix
D. Trumpo rėmėja Pietų Karolinoje.

Respublikonų partija dėl Donaldo Trumpo patiria tektoninius lūžius, kurie kelia grėsmę ne tik pačiai partijai, bet ir visoms JAV. Liepa Žeromskaitė kalbėjosi su komunikacijos įmonės „Boots Road Group“ vadovaujančiu partneriu, knygos „Patriots of Two Nations: Why Trump Was Inevitable And What Happens Next“ autoriumi Spenceriu Critchley apie respublikonų rinkėjus, moralę ir ateitį.

– Kaip Respublikonų partija, tradiciškai žinoma kaip elito ir turtingųjų partija, tapo dirbančiųjų klasės partija?

– Šį procesą suprantu taip: aukščiausiu lygiu matome po Antrojo pasaulinio karo nusistovėjusios pasaulio tvarkos griūtį. Dar aukščiau yra griūnantis po Apšvietos susiformavęs požiūris, iš kurio kilo ir liberalizmas. Liberalizmas, bendrai tariant, yra ideologija, paremta asmenine laisve ir lygybe, tai yra dabartinės demokratijos pagrindas.

Tai aukščiausio lygio procesai. Bet, žvelgiant detaliau, tiesą sakant, tai yra ilga kova siekiant laimėti liaudies palankumą – tai nėra nauja problema. Jei pažvelgtume atgal istoriškai, Respublikonų partija retai kada turėjo baltųjų palaikymą JAV, nuo pat prezidento Herberto Hooverio, kurio kadencija baigėsi tragiškai su Didžiąja depresija ir po kurio matėme Franklino D. Roosevelto iškilimą beveik keturioms kadencijoms. Tradiciškai taip, Respublikonų partija XX a. ir XXI a. pradžioje buvo matoma kaip nuosavybės turėtojų, turtingųjų partija, o Demokratų partija – kaip dirbančiųjų klasės. Taip žmonės iki šiol mąsto ir dėl to dabartiniai pokyčiai juos taip glumina – kodėl dirbančiųjų klasė remia D. Trumpą ir nusigręžia nuo demokratų?

2024 02 20 14:00
Spausdinti