Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


UKRAINA IR RUSIJA
S. Lavrovas: Ukrainos derybų sąlygos yra nerealios
BNS
Scanpix
Sergejus Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį kalbėdamas per Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimą pareiškė, kad Ukrainos sąlygos atnaujinti derybas su Maskva yra „nerealios“.

G20 susitikimo metu šalių lyderiai spaudžia Rusiją užbaigti karą Ukrainoje.

„Dar kartą sakau, kad visos problemos yra iš Ukrainos pusės, kuri kategoriškai atsisako derybų ir kelia akivaizdžiai nerealias sąlygas“, – žurnalistams sakė S. Lavrovas.

Tokią pat poziciją jis išsakė ir Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui per susitikimą kuluaruose.

S. Lavrovas taip pat sakė paaiškinęs Rusijos poziciją per derybas su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu.

Rusija ir Ukraina, drauge su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija, šią vasarą pasirašė susitarimą dėl kelių Ukrainos uostų atblokavimo, kad būtų galima eksportuoti grūdus iš vienos didžiausių grūdų tiekėjų pasauliui.

Tačiau ukrainiečių lyderis Volodymyras Zelenskis yra sakęs, kad Kyjivas negali rengti taikos derybų su Maskva, kol Rusiją valdo Vladimiras Putinas.

„Sholzas ir Macronas gerai žino, kad šiam procesui trukdo Ukraina, ji draudžia, taip pat ir įstatymais, Zelenskio įsakymu, derybas su Rusijos Federacija“, – sakė S. Lavrovas ir pridūrė, kad šis klausimas skirtas ne Rusijai.

„Norime matyti konkrečių įrodymų, kad Vakarai yra rimtai suinteresuoti sudrausminti Zelenskį ir paaiškinti jam, kad tai negali tęstis, kad tai neatitinka ukrainiečių interesų“, – pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas.

V. Putinas buvo priverstas praleisti šį viršūnių susitikimą po virtinės nesmagių nesėkmių mūšio lauke ir sunkaus, jau beveik devynis mėnesius trunkančio karo, keliančio grėsmę jo režimo ateičiai.

Tuo metu V. Zelenskis vaizdo ryšiu kreipėsi į G20 lyderius ir paragino juos spausti Rusiją išvesti savo pajėgas iš Ukrainos.

2022 11 15 15:53
Spausdinti