Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PASAULIS 2024
Sahelio, labiausiai konfliktų draskomo pasaulio regiono, ateitis atrodo liūdnai
Kinley Salmonas
Scanpix

Nubrėžus lanką per Afriką į pietus nuo Sacharos, jis kirs ne tik šalių, kurias valdo chuntos, juostą, bet ir labiausiai konfliktų draskomą pasaulio regioną. Šis sausas ruožas, vadinamas Saheliu, apima konfliktą su džihadistais Burkina Fase, Malyje ir Nigeryje, paplitusį banditizmą Nigerijos šiaurėje, keturių Čado ežerą supančių šalių kovą su teroristais iš „Boko Haram“ ir jos atšakomis, pilietinį karą Sudane, rusenantį etninį konfliktą Etiopijos šiaurėje, o į pietus – „Al Shabab“ teroristus Somalyje.

Sukrečia, kaip tai nusiaubė regioną. Burkina Fase, Malyje ir Nigeryje, sudarančiuose centrinį Sahelį, 2022 m. per ginkluotus konfliktus žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Iki 2023-iųjų rugsėjo jau buvo žuvę daugiau. Nigerijos šiaurėje 2022 m. žuvo per 7 tūkst. žmonių. Per penkis konflikto Sudane mėnesius nužudyta daugiau kaip 9 tūkst. žmonių. Bėgti iš namų priverstų žmonių skaičius regione, neįskaitant Somalio, atsargiais vertinimais, siekia 15 mln.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 m. ginklai staiga nenutils. Centriniame Sahelyje vykstantis konfliktas, su „Al Qaeda“ ir „Islamo valstybe“ susijusiems džihadistams puldinėjant civilius, kovojant su valstybės pajėgomis ir tarpusavyje, veikiausiai dar pažiaurės. Neseniai Nigeryje įvykusį perversmą džihadistai laiko proga atimti teritorijų iš dėmesį kitur nukreipusios kariuomenės, o tada kariuomenė turbūt rinksis kovoti su džihadizmu labiau išdegintos žemės principu.

2024 01 30 12:00
Spausdinti