Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


PASAULIS 2024
Sąmoningas atsiribojimas: ar gali JAV ir Kiniją jungiančios tiekimo grandinės būti atsietos?
Mike’as Birdas
The Economist
Ar gali JAV ir Kiniją jungiančios tiekimo grandinės būti atsietos?.

Per Gwyneth Paltrow ir Chriso Martino skyrybas 2014-aisiais pasaulis iš aktorės išgirdo naują terminą – „sąmoningas atsisiejimas“. Tai sulaukė nemažai pašaipų. 2024-aisiais tarpusavio ryšį neskausmingai nori nutraukti ne aktorė ir roko žvaigždė, o JAV ir Kinija, kurių santykiai vis labiau vėsta.

Įprastai tai apibūdinantis terminas yra „atsiribojimas“, nors JAV vyriausybė linkusi vartoti sąvoką „rizikos mažinimas“, kurią siaurai taiko kelioms pažangios gamybos sritims. Kad ir kaip tai pavadintumei, kliūtys tikroms skyryboms akivaizdžios.

Kai kuriais atžvilgiais atsiejimas jau vyksta. Tyrimų bendrovė „Rhodium Group“ teigia, kad metinis plyno lauko investicijų, kurias vykdo Kinijos bendrovės JAV, lygis nuo 2019 iki 2022 m. krito žemiau 1 mlrd. JAV dolerių. Tai mažesnis lygis už Norvegijos ar Ispanijos įmones, o 2023 m. Meksika aplenkė Kiniją ir atgavo savo istorinę didžiausio JAV prekybos partnerio poziciją.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 02 02 12:00
Spausdinti