Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


SAUDO ARABIJA
Saudo Arabija fiksavo pirmąjį per beveik dešimtmetį biudžeto perteklių
BNS
Pexels
Saudo Arabija.

Saudo Arabija fiksavo pirmąjį per beveik dešimtmetį metinį biudžeto perteklių, kuris, kylant naftos kainoms, viršijo jos pačios prognozes, pranešė vietos televizija „Al Arabiya“.

Išankstiniais vertinimais, 2022 finansinių metų perteklius sudarė 102 mlrd. rialų (27 mlrd. JAV dolerių, 25,6 mlrd. eurų), arba 2,6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Praėjusių metų pabaigoje buvo prognozuota, kad perteklius 2022-aisiais sieks 90 mlrd. rialų.

Didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja taip pat preliminariai apskaičiavo, kad BVP per metus padidėjo 8,5 proc. ir prieaugis viršijo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozuotus 7,6 proc., pranešė „Al Arabiya“.

Televizijos duomenimis, patvirtintame 2023 metų biudžete numatytas 16 mlrd. rialų (4 mlrd. JAV dolerių) biudžeto perteklius ir 3,1 proc. BVP prieaugis.

Spartus naftos kainų kilimas, kurį pakurstė Rusijos vasarį pradėta invazija į Ukrainą, Persijos įlankos karalystei buvo ypač naudingas. Augimas taip pat buvo stebėtas kituose nei naftos sektoriuose, kurį, pasak pareigūnų, paskatino ekonominio diversifikavimo programa „Vizija 2030“.

Rugpjūtį Saudo Arabija skelbė, jog biudžeto perteklius antrąjį ketvirtį viršijo 20 mlrd. JAV dolerių, o pajamos iš naftos buvo 90 proc. didesnės negu tuo pat laikotarpiu pernai.

Ekonomistai sako, kad Saudo Arabijai reikia maždaug 80 JAV dolerių už barelį naftos kainos, kad ji galėtų subalansuoti savo biudžetą.

Šių metų biudžeto perteklius yra pirmasis nuo tada, kai 2014 metais smarkiai krito naftos kainos. Rijadui tuomet teko daug skolintis ir pasinaudoti savo finansinėmis atsargomis biudžeto skylei užlopyti.

2022 12 08 10:39
Spausdinti