Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


VIDURIO RYTAI
Saudo Arabijos atstovai išvyko iš Jemeno, tikimasi daugiau derybų dėl paliaubų
BNS
Scanpix
Husių sukilėliai paleidžiami per apsikeitimą kaliniais.

Saudo Arabijos delegacija išvyko iš karo draskomo Jemeno, pasiekusi „pirminį susitarimą“ dėl paliaubų ir įsipareigojusi surengti antrąjį derybų su Irano remiamais husių sukilėliais raundą, penktadienį pranešė husių ir vyriausybės šaltiniai.

Komanda, kuriai vadovavo ambasadorius Mohammedas al Jaberas, iš sukilėlių kontroliuojamos sostinės Sanos išvyko vėlai ketvirtadienį, praėjus keturioms dienoms po to, kai atvyko siekdama stabilizuoti praėjusiais metais pasibaigusias paliaubas.

„Sudarytas pirminis susitarimas dėl paliaubų, apie kurį turėtų būti paskelbta vėliau, jei jis bus galutinai patvirtintas, – su anonimiškumo sąlyga sakė vienas husių pareigūnas, kurio informaciją patvirtino šaltinis vyriausybėje. – Susitarta surengti dar vieną derybų etapą ir toliau aptarti nesutarimus.“

2014 metų rugsėjo mėnesį husiai užėmė Saną, nuvertė tarptautiniu mastu pripažintą vyriausybę ir paskatino Saudo Arabijos vadovaujamą karinę intervenciją kitų metų kovą.

Dėl karo – tiesiogiai ar netiesiogiai – gyvybių neteko šimtai tūkstančių žmonių, o, Jungtinių Tautų duomenimis, du trečdaliai iš 30 mln. gyventojų yra priklausomi nuo pagalbos.

Po praėjusiais metais JT tarpininkaujant sudarytų šešių mėnesių paliaubų, net ir oficialiai pasibaigus jų galiojimo laikui spalio mėnesį, kovos smarkiai aprimo.

Šaltinis husių užsienio reikalų ministerijoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad Saudo Arabijos delegacija perduos sukilėlių sąlygas Rijado vadovybei.

Husių politinis lyderis Mohammedas Ali al Huthi teigė, kad derybos vyko „pozityvioje atmosferoje“ ir planuojama surengti dar vieną raundą.

Šeštadienį, prieš Saudo Arabijos atstovų vizitą, Jemeno vyriausybės šaltinis tvirtino, kad saudiečiai ir husiai iš esmės susitarė dėl šešių mėnesių paliaubų, kad būtų sudarytos sąlygos tris mėnesius truksiančioms deryboms dėl dvejus metus truksiančio pereinamojo laikotarpio.

Pagrindiniai husių tikslai – mokėti atlyginimus valstybės tarnautojams jų kontroliuojamose teritorijose ir panaikinti jų valdomų uostų ir oro uostų veiklos apribojimus.

Jungtinės Karalystės ambasadorius Jemene Richardas Oppenheimas teigė, kad derybos yra „teigiamas poslinkis ir gali būti puiki taikos pradžia“.

„Per pastaruosius aštuonerius metus Jemenas labai nukentėjo, todėl svarbiausia pasinaudoti bet kokia galimybe pasiekti taiką“, – sakė jis arabų kalba socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše.

Derybos prasidėjo maždaug mėnuo po to, kai kovo 10 dieną Iranas ir Saudo Arabija, tarpininkaujant Kinijai, paskelbė, kad atnaujins ryšius, praėjus septyneriems metams po įtemptų nesutarimų.

Išteklių turtingos Persijos įlankos šalys jau seniai yra aršios varžovės, kovojančios dėl įtakos visame regione, o Jemenas yra vienas iš pagrindinių jų kovų laukų.

Netikėtas suartėjimas greitai pakeitė diplomatinį žemėlapį: Kataras ir Bahreinas užmezgė ryšius, o arabų šalys svarsto galimybę nutraukti ilgą Sirijos diplomatinę izoliaciją dėl žiauraus pilietinio karo.

2023 04 14 12:50
Spausdinti