Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


V. PUTINO RINKIMAI
Šį kartą Kremlius tikrai pasistengė – tiek daug suklastotų balsų dar nebuvo
BNS
ELTA
Scanpix
Valdimiras Putinas suklastotos pergalės koncerte.

Kad Rusijoje buvo suklastoti prezidento rinkimai – niekam nėra paslaptis, bet šį kartą Kremlius pasiekė naują rekordą. Apie 22 mln. balsų, kuriuos Vladimiras Putinas gavo per savo rinkimus, buvo suklastoti – tokią išvadą padarė rinkimų analitikas Ivanas Šukšinas, išanalizavęs Rusijos centrinės rinkimų komisijos duomenis Kislingo-Špilkino metodu.

Metodas grindžiamas balsavimo rezultatų palyginimu rinkimų apylinkėse, kuriose buvo skirtingas rinkėjų aktyvumas, antradienį rašo opozicinis portalas „Meduza“.

Savo straipsnyje, kuris taip pat pasirodė rinkėjų teisių judėjimo „Golos“ interneto svetainėje, I. Šukšinas teigia, kad anomalių balsų už V. Putiną balsuojant popieriniais biuleteniais buvo maždaug apie 22 mln. „Golos“ pažymi, kad „tai yra didžiausio masto biuletenių klastojimas per federalinius rinkimus Rusijos istorijoje“.

I. Šukšinas, atlikdamas analizę, neatsižvelgė į elektroninio balsavimo duomenis ir rinkimų rezultatus Rusijos aneksuotose Ukrainos teritorijose.

Analitikas mano, kad rinkimų komisijų nariai rinkėjų aktyvumą ir V. Putino rezultatus „piešė“ skaičiuotuvu, taip pat suklastodami duomenis nuvertino Vladislavo Davankovo (partijos „Naujieji žmonės“ kandidato) rezultatus. Pasak jo, V. Davankovas iš tikrųjų galėjo gauti 11 proc. balsų.

Panašias išvadas dėl V. Putino rinkimų rezultatų padarė ir žurnalo „Važnye Istorii“ žurnalistai, kurie taip pat analizavo „rinkimų“ duomenis naudodami Špilkino metodą. Žurnalistų skaičiavimais, V. Putinui galėjo būti prirašyta mažiausiai 21,9 mln. balsų.

Nepriklausomas rinkimų ekspertas Romanas Udotas teigė, kad skaičiavimai Špilkino metodu rodo 20-22 mln. anomalių balsų. „Novaja gazeta. Evropa“ mano, kad V. Putinas dėl klastočių gavo mažiausiai 31,6 mln. balsų.

O tuo metu V. Putinas šventė. Pirmadienį per koncertą Raudonojoje aikštėje jis pasidžiaugė, kad aneksuotos Ukrainos teritorijos „grįžo“ Rusijai.

Manoma, kad V. Putino pergalė dar labiau sugriežtins jo valdžią Rusijoje, kur oponavimas Kremliui nebetoleruojamas dėl sparčiai stiprėjančių represijų.

Būdamas valdžioje nuo paskutinės 1999 metų dienos, jis tapo ilgiausiai išbuvusiu Rusijos vadovu per daugiau nei du šimtmečius.

„Ranka rankon judėsime į priekį ir tai mus sustiprins [...] Tegyvuoja Rusija!“ – V. Putinas sakė miniai, susirinkusiai į popmuzikos koncertą, skirtą 10 metų sukakčiai nuo Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos iš Ukrainos paminėti.

V. Putinas pasigyrė, kad Rusijos pajėgų užgrobtose Ukrainos teritorijose nutiesta nauja geležinkelio linija, ir teigė, kad tie regionai „pareiškė norą grįžti į savo gimtąją šeimą“.

Jis pasirodė koncerte kartu su trimis kitais kandidatavusiais asmenimis, priėmęs juos Kremliuje vykusiame susitikime, kuriame jie visi jį pasveikino.

Visi pagrindiniai 71 metų V. Putino oponentai yra mirę, kalėjime arba užsienyje, o balsavimas vyko praėjus mėnesiui po to, kai kalėjime mirė pagrindinis V. Putino varžovas Aleksejus Navalnas.

2024 03 19 09:36
Spausdinti