Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ŠIAURĖS KORĖJA
Šiaurės Korėjos lyderis: JAV yra „pagrindinė nestabilumo priežastis“
BNS
Scanpix
Kim Jong Unas.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas apkaltino Jungtines Valstijas dėl įtampos Korėjos pusiasalyje, o kaimyninę Pietų Korėją – veidmainiškumu, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kim Jong Unas šiuos kaltinimus pažėrė atidarydamas parodą, kurioje demonstruojama šios branduolinį ginklą turinčios valstybės ginkluotė.

Jungtinės Valstijos yra „pagrindinė nestabilumo priežastis“, sakė Šiaurės Korėjos lyderis per parodos „Savigyna 2021“ atidarymą. Jį citavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Pchenjanui taikoma virtinė tarptautinių sankcijų dėl draudžiamų branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų, kurios vadovaujant Kim Jong Unui buvo sparčiai plėtojamos.

2017 metais šalis išbandė raketas, galinčias pasiekti bet kurią JAV žemyninės dalies vietą, ir surengė iki šiol galingiausią branduolinį bandymą. Pchenjanas tvirtina, kad jam reikia branduolinio arsenalo norint apsiginti nuo Jungtinių Valstijų invazijos.

Analitikai sako, kad Šiaurės Korėja siekia normalizuoti savo, kaip branduolinės valstybės, statusą.

JAV prezidento Joe Bideno administracija nekart pareiškė neturinti priešiškų ketinimų Pchenjano atžvilgiu, tačiau Kim Jong Unas sakė: „Man labai įdomu, ar esama tuo tikinčių žmonių ar šalių.“

„Jų veiksmai nesuteikia pagrindo tikėti, kad jos nėra priešiškos“, – pridūrė Kim Jong Unas ir dar kartą pabrėžė, kad Šiaurės Korėjos ginklai skirti išimtinai savigynai.

Valstybinės žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose Kim Jong Unas matomas stovintis parodoje priešais milžinišką tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM), pristatytą pernai per naktį vykusį karinį paradą.

Kitoje nuotraukoje šalies lyderis matomas sėdintis ir rūkantis su aukšto rango pareigūnais ir karininkais. Parodos salėje kabo didžiuliai karinę uniformą vilkinčio Kim Jong Uno portretai.

Pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėja išbandė ilgojo nuotolio sparnuotąją raketą, iš traukinio paleistą raketą ir, kaip paskelbė Pchenjano pareigūnai, hipergarsinę raketą.

2018 metais Kim Jong Unas tapo pirmuoju Šiaurės Korėjos lyderiu, susitikusiu su pareigas einančiu JAV prezidentu. Tas Singapūre įvykęs Kim Jong Uno ir tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimas buvo atsidūręs viso pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre.

Tačiau Vašingtono ir Pchenjano derybų procesas įstrigo po nesėkmingo antro Kim Jong Uno ir D. Trumpo viršūnių susitikimo Hanojuje 2019 metų vasarį. Jis žlugo nesutarus, ko Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

J. Bideno administracija sako esanti pasirengusi bet kurioje vietoje ir bet kuriuo metu, be jokių išankstinių sąlygų, susitikti su Šiaurės Korėjos pareigūnais tęsti derybų dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Kim Jong Uno komentarais ir pačia paroda bandoma pateisinti Šiaurės Korėjos branduolinę ir raketų programas kaip šalies „teisės į savigyną dalį“, sakė Seule įsikūrusio nevalstybinio moterų Ihvos universiteto profesorius Park Won-gonas.

„Šiaurės Korėja surengė šią parodą turėdama tikslą tvirtinti, esą jos ginklų kūrimo programos niekuo nesiskiria nuo vykdomų kitų šalių“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 12 09:08
Spausdinti