Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PASAULIS 2024
Silpstanti Rusijos įtaka: karas Ukrainoje keičia jėgų pusiausvyrą Kaukaze
Arkadijus Ostrovskis
Vytis Snarskis

Palyginti su plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą ar „Hamas“ išpuoliu prieš Izraelį, 2023 m. rugsėjį prasidėjęs vienadienis Azerbaidžano karas prieš armėnų gyvenamą Kalnų Karabacho anklavą gali atrodyti kaip nereikšmingas įvykis. Tačiau šis paskutinis ilgo smurto ciklo epizodas Azerbaidžanui sugrąžino regioną, norėjusį atsiskirti dar prieš Sovietų Sąjungos žlugimą, ir privertė visus čia gyvenusius armėnus bėgti iš gimtojo krašto.

Šis trumpas karas neatsiejamas nuo platesnių permainų, kurios keičia jėgų pusiausvyrą ne tik buvusiose Sovietų Sąjungos teritorijose, bet ir kituose pasaulio regionuose ir kurios tęsis 2024-aisiais. Kalnų Karabachas atliko svarbų vaidmenį tiek kuriant Sovietų Sąjungą, tiek jai suyrant. Gali būti, kad su šiuo vienadieniu karu galutinai žlugo sistema, vienaip ar kitaip siejusi Kaukazą su Maskva.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Prieš šimtmetį užgrobę Kaukazą, bolševikai atidavė kalnuotą armėnų istorijos turtingą Kalnų Karabachą sovietiniam Azerbaidžanui kaip atlygį už tai, kad šis leistų jiems naudotis savo naftos telkiniais. Praėjus 70 metų, silpstant Sovietų Sąjungai, Kalnų Karabachas pareiškė norą sugrįžti į sovietinę Armėniją. 1991 m. imperijai žlugus iš karto įsižiebė karas. Rusijos remiama Armėnija užvaldė ne tik Kalnų Karabachą, bet ir nemažai aplinkinių Azerbaidžano žemių.

2024 01 11 12:00
Spausdinti