Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


„Sinn Fein“ po istorinės rinkimų pergalės sveikina „naują erą“ Šiaurės Airijai
BNS
Scanpix
Michelle O`Neill.

Šiaurės Airijos nacionalistų partijos „Sinn Fein“ lyderė Michelle O'Neill šeštadienį entuziastingai sveikino „naują erą“, partijai pasiekus istorinę rinkimų pergalę prieš dešimtmečius šioje provincijoje valdžiusius junionistus.

„Sinn Fein“, buvęs sukarintos organizacijos IRA politinis sparnas, laimėjo pakankamai vietų Šiaurės Airijos parlamente, kad paskirtų M. O'Neill pirmąja ministre – praėjus šimtmečiui po Šiaurės Airijos, kaip britų valdomos ir protestantų dominuojamos provincijos, atsiradimo.

M. O'Neill paragino surengti „sveikus debatus“ apie Airijos suvienijimą, bet probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP) ir toliau atsisako formuoti naują dalijimosi valdžia vyriausybę, todėl iškyla ilgos politinės nežinios tikimybė.

„Šiandien prasideda nauja era. Tai lemtingas momentas mūsų politikai ir mūsų žmonėms“, – šalininkams ir žiniasklaidai sakė 45 metų politikė.

„Užtikrinsiu lyderystę, kuri bus įtrauki, kuri puoselės įvairovę, garantuos teises ir lygybę tiems, kas praeityje buvo atstumiami, diskriminuojami ar ignoruojami“, – pažadėjo ji.

Paskelbus ketvirtadienio rinkimų rezultatus dėl 88 iš 90 vietų Šiaurės Airijos parlamente, paaiškėjo, kad „Sinn Fein“ užsitikrino 27, DUP – daugiausiai 25, o už bendruomenių vienybę pasisakanti Aljanso partija – 17 vietų.

„Žmonės pasisakė, o mūsų darbas dabar yra pasirodyti. Tikiuosi, kad pasirodys ir kiti“, – žurnalistams sakė M. O'Neill. Ji pabrėžė, kad naujoji valdžia visų pirma turės spręsti pragyvenimo išlaidų krizę Jungtinėje Karalystėje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 08 09:01
Spausdinti