Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


DERYBOS
Sočyje susitinka Rusijos ir Turkijos prezidentai
ELTA
Scanpix
R. T. Erdoganas ir V. Putinas.

Rusijos ir Turkijos prezidentai Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį susitinka pokalbių Sočyje prie Juodosios jūros. Susitikime bus aptariami dvišaliai ir tarptautiniai klausimai, pranešė Kremlius. Svarbi vidudienį prasidėsiančių pokalbių tema bus R. T. Erdogano reikalavimas Rusijai grįžti prie ukrainietiško grūdų eksporto Juodąja jūra susitarimo. Turkija vis pabrėžia, kad šis susitarimas svarbus pasaulio aprūpinimui maisto produktais.

Turkija, be to, anot Ankaros, susirūpinusi dėl saugumo Juodosios jūros regione. V. Putinas kelia sąlygas grįžimui prie grūdų susitarimo, kuris pernai pasiektas tarpininkaujant R. T. Erdogano vyriausybei ir Jungtinėms Tautoms (JT). Vakarai esą turi sušvelninti dėl invazijos į Ukrainą įvestas sankcijas, kad Maskva nekliudomai galėtų eksportuoti ir savo grūdus bei trąšas. Turkijai svarbus ir rusiškų dujų tiekimas Juodąja jūra.

Tai yra pirmasis abiejų prezidentų susitikimas nuo R. T. Erdogano perrinkimo gegužę. Abiejų šalių santykiai anaiptol nėra sklandūs, jų požiūris į konfliktus neretai skiriasi. Rusija, pavyzdžiui, Sirijos pilietiniame kare palaiko Damasko režimą, o Turkija remia sukilėlius. Kalnų Karabacho konflikte Turkija stovi Azerbaidžano, kuris 2020 m. laimėjo karą prieš Armėniją dėl šios teritorijos, pusėje. Rusija tuo tarpu palaiko Armėniją.

Rusijos kare prieš Ukrainą Turkijos prezidentas mėgina būti tarpininku tarp Maskvos ir Kyjivo ir palaiko glaudžius ryšius su abiem konflikto šalimis. NATO narė Turkija nedalyvauja Vakarų sankcijose prieš Rusiją.

2023 09 04 10:57
Spausdinti