Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


JAV PIRMINIAI RINKIMAI
Su D. Trumpu save lyginęs respublikonas R. DeSantisas palieka JAV pirminius rinkimus
Liepa Žeromskaitė, specialiai iš Vašingtono
Scanpix
R. DeSantisas.

Su buvusiu JAV prezidentu ir dabartiniu pagrindiniu varžovu Donaldu Trumpu JAV pirminiuose rinkimuose save lyginęs Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas sekmadienį paskelbė pasitraukiantis iš kovos.

„Akivaizdu, kad didžioji dalis Respublikonų partijos remia D. Trumpą“, – oficialiame kreipimesi kalbėjo R. DeSantisas. Kandidatas teigė negalintis prašyti savo rėmėjų leisti laiką ir pinigus kovai, kuri turi aiškų rezultatą ne jo naudai.

R. DeSantisas sausio 15 d. patyrė skaudų pralaimėjimą Ajovos sueigose – tradiciškai pirmuosiuose rinkimuose, kuriuose Respublikonų partija renka savo kandidatą JAV prezidento rinkimuose. D. Trumpas surinko per 50 proc., o R. DeSantisas – daugiau nei dukart mažiau, 21 proc.

R. DeSantiso pasitraukimas kovoti palieka du pagrindinius Respublikonų partijos kandidatus – D. Trumpą ir Pietų Karolinos gubernatorę Nikki Haley, kuri Ajovos sueigose gavo 19 proc. balsų. Antradienį jų laukia pirminiai rinkimai Naujojo Hampšyro valstijoje.

Protingas ir radikalus intravertas

„Jis tikrai pagrįstai tiki, kad yra protingiausias žmogus pasaulyje, – amerikiečių leidiniui „Politico“ teigė buvęs R. DeSantiso darbuotojas. – Jis nepaprastai protingas.“ Bet lygiai taip pat, anot „Politico“ surinktų liudijimų, jis gali būti atsainus, nepasitikintis, nedėkingas ir savanaudis.

Ronaldas Dionas DeSantisas 1978 m. gimė Floridoje, Džeksonvilyje, ir šioje valstijoje praleido didžiąją dalį savo gyvenimo. Jo tėvai – vadinamųjų mėlynųjų apykaklių darbuotojai: motina dirbo sesele, o tėtis instaliavo televizijų reitingus sekančius aparatus amerikiečių televizoriuose. Vis dėlto R. DeSantisui pavyko prasimušti į Jeilio universitetą, kur jis 2001 m. gavo istorijos diplomą su pagyrimu. Studijuodamas jis nevengė įvairių darbų – nuo beisbolo trenerio, baldų nešiko iki elektriko padėjėjo.

Dar universitete R. DeSantisas pasižymėjo itin aštriu protu ir gera atmintimi. „Toks sumautai protingas ir kūrybingas, – „Politiko“ prisiminė buvęs jo futbolo komandos draugas. – Pats savanaudiškiausias žmogus, su kuriuo esu bendravęs, ir didžiausias šunsnukis, kurį pažinojome.“

Anot R. DeSantiso, būtent universitete matomas kairuoliškumas pastūmėjo jį į priešingą, dešiniąją, politinių pažiūrų pusę. 2005 m. jis įstojo į Harvardą ir ten baigė teisę – vėl su pagyrimu. Besimokydamas Harvarde jis pradėjo tarnybą JAV kariniame jūrų laivyne, kur karjeros laiptais pakilo iki leitenanto laipsnio, buvo dislokuotas Irake kaip SEALS pajėgų karys, dirbo liūdnai pagarsėjusiame Gvantanamo kalėjime.

Politinę karjerą R. DeSantisas pradėjo 2013 m. išrinktas Floridos atstovu JAV Atstovų Rūmuose, ir šį postą išlaikė iki 2019 m., kai buvo išrinktas Floridos valstijos gubernatoriumi. Politikas vedęs – jo žmona Casey Black yra laikoma pačia artimiausia jo patikėtine ir patarėja. Pora turi tris vaikus.

R. DeSantiso politinės pažiūros panašios į D. Trumpo, kai kuriais atvejais radikalesnės, kitais – švelnesnės. Jis pasisako prieš valstybės kišimąsi į verslą, išlieka santūrus dėl socialinės paramos ir rūpybos nepasiturintiems gyventojams. Politikas iš pradžių teigė išrinktas prezidentu įvesiantis dar griežtesnius abortų ribojimus, bet vėliau per kampaniją šiuos pažadus kartojo retai (Floridoje jis pasirašė įstatymą, pagal kurį abortą galima atlikti tik iki šešių savaičių – kai dauguma moterų dar nežino, kad laukiasi; o D. Trumpas aiškino, kad „šešios savaitės“ yra per griežta). Floridos valstijoje jis pasirašė įstatymą, pagal kurį draudžiama su vaikais iki trečios klasės aptarinėti LGBT, yra griežtai nusistatęs prieš šią visuomenės dalį.

Kaip ir D. Trumpas, R. DeSantisas negailestingai kovoja su imigracija – ėmęs pavyzdį iš Teksaso gubernatoriaus, jis išgarsėjo ketindamas imigrantus iš Floridos siųsti į šiaurines, „tolerantiškesnes“, valstijas, ir liepęs joms su jais tvarkytis. 2022 m. rugsėjį R. DeSantisas dviem skrydžiais iš San Antonijo (Florida) nugabeno 50 migrantų į vieną populiarų JAV kurortą Masačusetso valstijoje ir ten sukėlė chaosą. Jis taip pat pasirašė Floridoje įstatymą, beveik uždraudžiantį dokumentų neturintiems imigrantams vairuoti, dirbti ir potencialiai ieškoti medicininės pagalbos.

Rusijos karo Ukrainoje klausimu R. DeSantis yra nepastovus – pradžioje karą vadinęs „teritoriniu konfliktu“, paskui Vladimirą Putiną paskelbė karo nusikaltėliu, tačiau dar vėliau pradėjo raginti abi puses siekti paliaubų. Su COVID-19 Floridoje gubernatorius kovojo irgi panašiai kaip D. Trumpas: pradžioje paskelbęs karantiną ir laukęs vakcinų, po mėnesio ribojimus atšaukė – gerokai anksčiau, nei kitos valstijos – ir ėmė skleisti skepticizmą dėl naujųjų skiepų.

Prieš D. Trumpą nepapūsi?

Kai R. DeSantisas 2023 m. pradžioje pradėjo savo rinkimų kampaniją, jis buvo populiaresnis nei pats D. Trumpas. Jaunesnis, itin populiarus Floridos gubernatorius, karštas krikščionis, radikaliai siūlantis tvarkytis su imigracija ir kairiųjų ideologijos plitimu, R. DeSantisas, regis, kėlė rimtą galvos skausmą buvusio JAV prezidento kampanijos štabe.

Tačiau laimė greitai baigėsi – dar pernai R. DeSantiso populiarumas smuko. Save pozicionavusį kaip jaunesnį D. Trumpo variantą, R. DeSantisą buvęs prezidentas vadina „pigia tikro reikalo klastote“.

Vieni analitikai kampanijos nesėkmę sieja su aiškios strategijos nebuvimu, kiti – pernelyg dideliu susiliejimu su D. Trumpu, nepaaiškinus, kuo konkrečiai R. DeSantisas būtų geresnis. Dar kiti teigia, kad R. DeSantisas turėjo perlipti savo intraverto prigimtį ir vietoj juokų, kad „nekenčia žmonių“, eiti ir su jais bendrauti. Kad ir kokia būtų tikroji Floridos gubernatoriaus kampanijos nesėkmės priežastis, vis labiau atrodo, kad jam teks laukti kitų prezidento rinkimų.

2024 01 21 23:33
Spausdinti