Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


JAV IR KOLUMBIJA
Su J. Bidenu susitikęs Kolumbijos prezidentas pritarė sankcijų Venesuelai panaikinimui
BNS
Scanpix
Joe Bidenas su Kolumbijos prezidentu Gustavo Petro.

Kolumbijos prezidentas Gustavo Petro per ketvirtadienį įvykusį pirmąjį savo susitikimą su JAV vadovu Joe Bidenu jam sakė, kad pritaria sankcijų Venesuelos kraštutinių kairiųjų vyriausybei panaikinimui mainais į demokratijos atkūrimą.

Pirmasis kairiųjų pažiūrų Kolumbijos prezidentas su J. Bidenu susitiko Baltuosiuose rūmuose, o po susitikimo žurnalistams sakė, kad aptarė strategiją, kaip išspręsti krizę kraštutinių kairiųjų lyderio Nicolas Maduro vadovaujamoje Venesueloje, kuri dėl JAV ir Europos sankcijų yra labai izoliuota.

„Buvo pasiūlyta strategija... pirmiausia surengti rinkimus, o tada panaikinti sankcijas. Arba palaipsniui – kai bus įvykdyta rinkimų darbotvarkė, lygiagrečiai bus panaikintos ir sankcijos“, – sakė G. Petro.

Jis teigė su J. Bidenu aptaręs kitą savaitę Kolumbijoje rengiamą konferenciją dėl Venesuelos, kurioje dalyvaus Europos, Lotynų Amerikos ir JAV užsienio reikalų ministrai.

Savo ruožtu Vašingtonas pritaria sankcijų panaikinimui dėl demokratijos, ketvirtadienį žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Kirby.

„Jau seniai aiškiai pasakėme, kad, reaguodami į konstruktyvius Maduro režimo žingsnius ir jei Venesuelos partijos galės padaryti reikšmingą pažangą grįžtant prie demokratijos, peržiūrėsime savo sankcijų politiką“, – kalbėjo jis.

J. Bidenas sakė, kad G. Petro atvirai ir ryžtingai pasisakė už žmogaus teises regione, kuriame jau seniai vyksta jų pažeidimai ir ginkluoti konfliktai.

JAV prezidentas pabrėžė, kad Kolumbija priėmė daug pabėgėlių iš kaimyninės Venesuelos, kurios vyriausybė ne vienerius metus stebėjo ekonomikos žlugimą ir smurtinę politinę įtampą.

Po pokalbio G. Petro žurnalistams sakė, kad paprašė J. Bideno pagalbos kuriant naują, tikslingesnį požiūrį į dešimtmečius trunkančią JAV remiamą karinę kampaniją prieš narkotikų kartelius Kolumbijoje.

Svarbiausia yra „narkotikų prekybos verslo bendruomenė, o tai daroma žvalgybos priemonėmis, sekant jų turtą ir pinigus“, sakė jis.

„Šiuo atžvilgiu paprašiau šiek tiek daugiau pagalbos. Mums reikia daugiau laivų, daugiau valčių, daugiau dronų“, – pridūrė Kolumbijos lyderis bei pabrėžė, kad yra bendra jųdviejų darbotvarkė yra demokratija, laisvė ir taika.

Jis taip pat nurodė, kad reikia nuodugniai pereiti nuo iškastinio kuro prie žaliosios ekonomikos – tai, kam J. Bidenas savo prezidentavimo metu teikia pirmenybę.

„Turime didžiausią demokratijos ir laisvės potencialą Amerikoje, taip pat didžiausią žaliosios energijos potencialą“, – sakė G. Petro, kuris buvo išrinktas birželį bei prisidėjo prie visoje Lotynų Amerikoje įsivyravusios tendencijos į valdžią ateinant kairiųjų pažiūrų lyderiams.

Kolumbijos prezidento kanceliarija pareiškė, kad vizitas Baltuosiuose rūmuose yra „svarbus etapas stiprinant Kolumbijos ir Jungtinių Valstijų santykius šiuo nauju momentu“.

2023 04 21 08:57
Spausdinti