Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SUDANAS
Sudane tęsiantis kovoms, tūkstančiai žmonių palieka Chartumą
BNS
Scanpix
Susirėmimų pasekmės.

Tūkstančiai gyventojų trečiadienį bėgo iš Sudano sostinės, kariuomenės ir sukarintų grupuočių susirėmimams, per kuriuos žuvo apie 200 žmonių, tęsiantis jau penktą dieną ir žlugus paliauboms.

Šeštadienį smurtas įsiplieskė tarp dviejų generolų, per 2021 metų perversmą užgrobusių valdžią, pajėgų: kariuomenės vado Abdel Fattaho al Burhano ir jo pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo, kuris vadovauja sukarintoms Greitojo reagavimo pajėgoms (RSF).

Tai įvyko po įnirtingo A. F. al Burhano ir M. H. Daglo ginčo dėl planuojamos RSF integracijos į reguliariąją kariuomenę – pagrindinės galutinio susitarimo, kuriuo siekiama atkurti demokratiją Sudane, sąlygos.

Trečiadienio rytą sostinėje girdėjosi garsūs sprogimai ir smarkus šaudymas, o liudininkai pasakojo, kad iš pastatų aplink kariuomenės būstinę Chartumo centre veržėsi tiršti juodi dūmai.

Liudininkai pasakojo, kad RSF kovotojai ant šarvuočių ir pikapų, prikrautų sunkiųjų ginklų ir amunicijos, rikiavosi gatvėse, o virš galvų skraidė kariuomenės naikintuvai ir šaudė į RSF taikinius.

Namuose besislepiantys civiliai gyventojai susiduria su senkančiomis maisto atsargos, nutrūkusiu elektros tiekimu ir vandens stygiumi.

Antradienio vakarą jų viltys būti evakuotiems sugriuvo, kai vos kelios minutės nuo planuotos pradžios žlugo parą trukti turėjusios humanitarinės paliaubos.

Gatvėse – lavonai

Trečiadienio rytą tūkstančiai žmonių, įskaitant moteris ir vaikus, ėmė palikti savo namus Chartume, kai kurie automobiliais, kiti – pėsčiomis.

Jie sakė, kad gatvės buvo nusėtos lavonais, kurių smarvė tvyrojo ore.

Vyriausybės pradėjo planuoti tūkstančių užsieniečių, tarp jų – daugelio JT darbuotojų, evakuaciją.

Trečiadienį Japonija pranešė, kad jos Gynybos ministerija ėmė rengtis evakuoti iš Sudano apie 60 piliečių, įskaitant ambasados darbuotojus.

Žlugus paliauboms kariuomenė apkaltino priešininkus nesilaikant ugnies nutraukimo režimo ir tęsiant „susirėmimus aplink kariuomenės būstinę ir oro uostą“.

RSF savo ruožtu irgi apkaltino kariuomenę, kad ji daro pažeidimus ir nesilaiko paliaubų, rengdama išpuolius prieš jos pajėgas ir bazes aplink sostinę.

Jungtinių Tautų duomenimis, per susirėmimus žuvo mažiausiai 185 žmonės ir daugiau kaip 1 800 buvo sužeisti.

Tačiau manoma, kad tikrasis skaičius yra kur kas didesnis, nes daugelis sužeistųjų negali pasiekti ligoninių, kurios pačios yra apšaudomos, teigia oficiali gydytojų sąjunga.

2023 04 19 12:45
Spausdinti