Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ARMĖNIJOS IR AZERBAIDŽANO KONFLIKTAS
Šūviai vėl aidi Pietų Kaukaze
BNS
Scanpix
Armėnijos kariai.

Pietų Kaukazo – naujas smurto protrūkis. Kaimynės ir priešininkės Armėnija ir Azerbaidžanas antradienį apkaltino viena kitą vykdžius apšaudymus prie savo nestabilios sienos, o Jerevanas pareiškė, kad pietinėje Siuniko srityje azerbaidžaniečių pajėgos nužudė du karius.

„Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų daliniai iš šaulių ginklų apšaudė armėnų kovines pozicijas Nerkin Hando (kaimo) apylinkėse“, – sakoma Armėnijos gynybos ministerijos pranešime, kuriame priduriama, kad du kariai žuvo ir keli buvo sužeisti.

Azerbaidžano gynybos ministerija pranešė, kad Armėnijos kariai vėlai pirmadienį du kartus apšaudė Kochanebio kaimą šiaurės rytų Tovūzo regione.

Armėnija neigia šį kaltinimą. Naujas smurto protrūkis įvyko ES ir Armėnijos partnerystės tarybos išvakarėse. Šis susitikimas, kuriame dalyvaus ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis ir Armėnijos užsienio reikalų ministras Araratas Mirzoyanas, įvyks antradienį Briuselyje.

Jerevanas ir Baku kariavo du karus – XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ir 2020 metais – dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono kontrolės.

Rugsėjį Azerbaidžano pajėgos per žaibišką puolimą įsiveržė į Kalnų Karabachą ir pasiekė, kad pasiduotų armėnų separatistai, dešimtmečius kontroliavę šį kalnuotą regioną.

Baku užgrobus Kalnų Karabachą, beveik visi etniniai armėnai – daugiau kaip 100 tūkst. žmonių – pabėgo į Armėniją, taip kilo pabėgėlių krizė.

2024 02 13 09:31
Spausdinti