Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PASAULIS 2024
Svarbiausia tęstinumas: aukščiausiojo Irano vadovo skaičiavimai
Nicolas Pelhamas
Scanpix

Artimuosius Rytus vėl krečiant konfliktui, aukščiausiajam Irano vadovui ajatolai Ali Khamenei, kuriam 84-eri, ir toliau rūpi viena – kad išgyventų jo režimas. Karas Gazoje, eskalacija svarbiausiose regiono šiitų valdose Irake, Libane ir Jemene, plaukiojančios amerikiečių karinės bazės prie Irano krantų, o svarbiausia nepatenkintų šalies gyventojų keliami neramumai – visi jam kilę iššūkiai bus matomi per tai, kad jo sistema wilayat al-faqih, arba dvasininkų valdžia, turi išlikti ir jam mirus.

Atsakymas į viską – antrasis aukščiausiojo vadovo sūnus ir neoficialus įpėdinis Mojtaba, kuriam 54-eri. Kaip vyresnysis Islamo revoliucinės gvardijos korpuso, režimo sargybinių, kapelionas jis stovi pačiame dviejų pagrindinių Islamo Respublikos ramsčių, kariuomenės ir dvasininkų rato, viršuje. Silpstant jėgoms, tėvas sūnui patikės vis daugiau galių. Ambicingi dvasininkai įrodys ištikimybę vadindami jį ajatola, aukštu moksliniu titulu, reikalingu bet kokiam įpėdiniui. Diplomatai Irane tyrinės jo vietą oficialiose ceremonijose, kad atsektų augančią jo galią.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Regione Iranas toliau bandys eskaluoti reikalus taip, kad nebūtų įtrauktas į tiesioginę konfrontaciją su JAV ar Izraeliu. Jo palydovams regione sunkiai seksis subalansuoti jėgos demonstravimą, kartu neišprovokuoti audringo karo, kuris gali kirsti jų atgrasymo pajėgumams. Iranas drąsins „Hezbollah“ Libane, hučius Jemene ir proiranietiškas sukarintas šiitų grupuotes Irake žvanginti ginklais ir pavieniais raketų smūgiais atakuoti amerikiečių ir izraeliečių taikinius.

2024 01 23 11:00
Spausdinti