Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


JAV
Svarbiausias rinkimų klausimas? J. Bidenas ir D. Trumpas Teksase aiškinosi, kuris geriau išspręstų migrantų krizę
IQ
Scanpix
Skirtingos stovyklos: vienas spaudžia ranką Pasienio apsaugos patruliams (kairėje), kitas – Teksaso Nacionalinei gvardijai.

Du JAV prezidentai – vienas esamas ir siekiantis perrinkimo, kitas buvęs ir ketinantis sugrįžti į postą – ketvirtadienį surengė vizitus į Teksaso pasienį. Atsiskirti nuo JAV grasinusi valstija, jau ne vieną mėnesį besiskundžianti nesuvaldomos imigracijos srautais, dėl kurios Kongrese iki šiol įstrigusi ir parama Ukrainai, sulaukė dviejų svarbiausių partijų asmenų dėmesio vienu metu.

Tai tik parodo, kad nelegali imigracija tampa rimta bėda JAV – pernai gruodį sieną kirto 250 tūkst. žmonių. Vasarį „Gallup“ atlikta apklausa parodė, kad amerikiečiai šiuo metu rimčiausia šalį krečiančia problema laiko būtent nelegalią migraciją. Sausį tokių respondentų buvo 20 proc., vasarį – jau 28 proc.

Jei kas ir tikėjosi kaubojų laikus primenančios dvikovos, kai nugali tas, kuris greičiau išsitraukia pistoletą, teko nusivilti – abu politiniai varžovai nesusitiko. Juos skyrė apie 480 kilometrų – prezidentas Joe Bidenas vyko į Braunsvilį, pasienio miestą, įsikūrusį beveik prie pat Meksikos įlankos, o Donaldas Trumpas keliavo į Eagle Passo miestą, kuris sausį liūdnai pagarsėjo Teksaso gubernatoriui liepus valstijos Nacionalinei gvardijai neprileisti federalinei valdžiai paklusnių Pasienio apsaugos pajėgų prie sienos, kai tuo metu Rio Grandės upėje nuskendo nelegaliai sieną ketinę kirsti motina su dviem vaikais.

J. Bideno administracija iki šiol nekreipė daug dėmesio į migracijos problemą, tačiau, jei nori dar kartą laimėti prezidento rinkimus, toliau jos ignoruoti nebegali. Vis dėlto kiek naudos šis vizitas atneš J. Bidenui, neaišku.

2024 03 01 00:52
Spausdinti