Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
Švedija pradėjo tyrimą dėl karo nusikaltimų Ukrainoje
BNS
Iljos Ponomarenkos nuotrauka tviteryje
Buča.

Švedija antradienį pradėjo tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų Ukrainoje, ragindama liudininkus ir nukentėjusiuosius kreiptis į teisėsaugą, kad būtų surinkti įrodymai galimam baudžiamajam persekiojimui ateityje, pranešė prokurorai.

„Atsižvelgiant į turimą informaciją apie padėtį Ukrainoje, yra pagrindo manyti, kad vykdomi sunkūs karo nusikaltimai“, – sakoma Švedijos prokuratūros pareiškime ir priduriama, kad pradėtas preliminarus nusikalstamų veikų tyrimas.

Prokuratūra nurodė, kad šiuo metu nė vienas asmuo nėra įtariamas nusikaltimo padarymu.

„Mūsų tikslas – kuo anksčiau gauti įrodymų, kuriuos būtų galima surinkti Švedijoje, kad ateityje juos būtų galima panaudoti per teismo procesą Švedijoje, kitos šalies teisme arba tarptautiniame teisme, pavyzdžiui, Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme (TBT)", – rašoma pareiškime.

Praėjusį mėnesį TBT pradėjo savo tyrimą dėl galimų karo nusikaltimų Ukrainoje.

„Prieš kelias akimirkas informavau TBT prezidiumą apie savo sprendimą nedelsiant pradėti aktyvų situacijos [Ukrainoje] tyrimą“, – kovo pradžioje informavo TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas.

Hagoje įsikūrusio teismo prokuroras sakė, kad, jo nuomone, esama „pagrįstų priežasčių“ manyti, jog buvo įvykdyti TBT jurisdikcijai priskiriami nusikaltimai.

Švedijos prokurorai antradienį paragino žmones, nukentėjusius nuo „smurto prieš civilius Ukrainoje“ arba tapusius jo liudininkais, kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Karo nusikaltimams Švedija taiko universaliosios jurisdikcijos principą, kuris reiškia, kad jos teismai gali teisti asmenį dėl sunkių kaltinimų, pavyzdžiui, žmogžudystės ar karo nusikaltimų, neatsižvelgiant į tai, kur buvo įvykdyti įtariami nusikaltimai.

Raginimus tirti karo nusikaltimus ir rengti teismo procesus dėl Ukrainos sustiprino šiurpūs vaizdai iš netoli Kyjivo esančios Bučos, kur atsitraukus rusų pajėgoms buvo rasta dešimtys brutaliai nužudytų civilių. Daug lavonų, kai kurie – surištomis rankomis, buvo palikti tiesiog gatvėse arba palaidoti masinėse kapavietėse.

Tie vaizdai išprovokavo įtūžį visame pasaulyje ir kaltinimus Rusijai dėl karo nusikaltimų.

Rusija kaltinimus atmeta ir tvirtina, kad Kyjivas sufalsifikavo vaizdo medžiagą su lavonais, taip pat sako, kad lavonai civiliais drabužiais atsirado ten jau atsitraukus Rusijos pajėgoms.

Tačiau pirmadienį paskelbtose bendrovės „Maxar Technologies“ palydovo nuotraukose, padarytose virš Bučos kovo viduryje, dar prieš rusų pajėgų atsitraukimą, matyti kūnai, gulintys tose pat vietose, kur juos vėliau aptiko ukrainiečių kariai ir matė žurnalistai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 06 10:00
Spausdinti