Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Švęsti susirinkę J.Bideno šalininkai namo išsiskirstė kamuojami nežinios
BNS
Scanpix
J. Bidenas su žmona.

 Joe Bideno šalininkai susirinko tikėdamiesi drauge atšvęsti pergalę. Visgi namo jie išvyko su tokia pat nežinia, J. Bidenui pareiškus, kad jis esąs tikras dėl pergalės prieš Donaldą Trumpą, ir paraginus juos būti kantriais, pirminiams rezultatams rodant, kad abu kandidatai surinko maždaug tiek pat balsų.          

Keli šimtai demokratų automobiliais suvažiavo į mitingą prie J. Bideno rinkimų kampanijos būstinės jo gimtajame Vilmingtono mieste Delavere dalyvauti vieninteliame tokio pobūdžio rinkimų nakties renginyje su griežtais reikalavimais laikytis socialinio atstumo.     

Viltis dėl greitos 77 metų J. Bideno pergalės neilgai trukus sudaužė televizijos: jų duomenys, transliuoti didžiuliuose ekranuose, rodė, kad respublikonas D. Trumpas turėtų laimėti keliose valstijose, įskaitant didžiuoju prizu laikomą Floridą.      

Tačiau iškart po vidurnakčio prie rinkimų kampanijos būstinės ėmė aidėti džiaugsmo šūksniai ir automobilių garso signalai, MSNBC paskelbus, kad J. Bidenas laimėjo Virdžinijoje. Po pusvalandžio čia vėl nusirito panaši džiaugsmo banga, kai buvo pranešta, kad J. Bidenas lenkia D. Trumpą Minesotoje.    

Kiek po pusės pirmos prie būstinės privažiavo J. Bideno kortežas, kurį mitingo dalyviai pasitiko energingai spausdami automobilių garso signalus.  

„Žinojome, kad tai truks ilgai“, – sakė buvęs viceprezidentas, nuo scenos kreipdamasis į minią.      

„Visgi paklausykite, jaučiamės gerai dėl to, kur esame. Iš tikrųjų. Esu čia, kad šįvakar pasakyčiau jums, jog tikime, kad esame pakeliui į pergalę“, – kalbėjo jis, laikydamas greta stovėjusios žmonos ranką.

Tačiau neilgai trukus D. Trumpas paskelbė esąs tikras dėl savo pergalės ir apkaltino varovą bandant „pavogti“ rinkimus.

„Nepraraskite tikėjimo“ 

Per mitingą, kuris buvo panašus į daugelį gerokai santūresnės J. Bideno rinkimų kampanijos renginių, buvęs viceprezidentas ant scenos praleido vos kelias minutes. Demokratų kandidatė į viceprezidento postą Kamala Harris ir jos sutuoktinis Dougas Emhoffas renginyje nepasirodė, nors buvo planuota, kad jie atvyks.  

„Dėl balsavimo paštu žinojome, kad tai truks ilgiau nei įprastai“, – sakė J. Bidenas. 

„Tai nebus baigta, kol nebus suskaičiuoti visi balsalapiai. Kiekvienas balsas“, – kalbėjo jis. 

„Žmonės, nepraraskite tikėjimo. Mes laimėsime. Jūs nuostabiai kantrūs“, – pridūrė J. Bidenas, kurio žodžius palydėjo pritarimo šūksniai ir automobilių garso signalai. 

Išvykus J. Bidenui, greitai ėmė skirstytis ir jo šalininkai – nepraradę vilties, tačiau ir kamuojami abejonių, kaip baigsis ši naktis ir ką atneš vėlesnės dienos.    

„Jo komentarai buvo puikūs, jis leido aiškiai suprasti, kad turi vilčių“, – naujienų agentūrai AFP sakė 40-metė Kerri Evelyn Harris.  

„Tai labai pakėlė dvasią, įkvėpė vilties. Nekantriai laukiu, kai per kelias artimiausias dienas paaiškės visi rezultatai“, – sakė 60-metis  Gary Durenas.  

Tačiau kiti mitingo dalyviai buvo santūresni ir reiškė susirūpinimą, kad laimėtojui išaiškinti gali prireikti ne vienos dienos.

„Nenoriu džiaugtis per anksti, bet manau, kad viskas klostosi gerai, ypač turint galvoje, kiek žmonių balsavo iš anksto“, – sakė 32 metų Thomas Hansenas. 

Jo sesuo Virginia Hansen sakė, jog stengiasi negalvoti apie J. Bideno pergalę, nes bijo nusivilti. 

„Kol kas stengiuosi nepuoselėti jokių vilčių“, – kalbėjo 30-metė moteris.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 04 11:47
Spausdinti