Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PO RINKIMŲ SLOVAKIJOJE
T. Haughtonas: pergalė Slovakijoje suteiks dar daugiau pasitikėjimo kai kuriems Europos politikams Interviu
Agnė Baltrūnaitė
Scanpix
Naujai išrinktas Slovakijos prezidentas Peteris Pellegrinis (kairėje) ir Slovakijos Vyriausybės vadovas Robertas Fico (dešinėje).

„Slovakijos rinkimuose pasikartoja dviejų politinių jėgų kova, kuri labiausiai išryškėja per antrąjį rinkimų turą“, – interviu IQ teigė Timas Haughtonas, Birmingamo universiteto politologas, tyrinėjantis Čekijos, Slovakijos ir Slovėnijos politines sistemas. Anot jo, nors Slovakijos prezidento rinkimai nėra itin reikšmingi visai Europai, P. Pellegrini pergalė duoda toną visiems socialdemokratams regione.

– Naujausiame Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokyklos tinklaraščio įraše teigiate, kad P. Pellegrini pergalė Slovakijos prezidento rinkimuose rodo, jog šalis ir toliau renkasi neliberalųjį kursą. Kokia to reikšmė Rytų ir Vidurio Europos regionams?

– P. Pellegrini pergalė – labai svarbus signalas tiek Rytų, tiek Vidurio Europos šalims. Šiuo atveju įdomu tai, kad Lenkijoje neseniai vyko rinkimai, kuriuose lenkai atsisveikino su kraštutinių dešiniųjų valdžia ir išrinko liberalius, proeuropietiškus politikus. Tačiau Slovakija eina ne visai tuo pačiu demokratijos keliu kaip Lenkija. Todėl tikėtina, kad P. Pellegrini pergalė rinkimuose Rytų ir Vidurio Europos neliberaliems politikams suteiks dar daugiau pasitikėjimo ir drąsos būti renkamiems tautos atstovais. Man tai kelia nerimą, tačiau ši tendencija nesikeičia daugiau nei dešimtmetį.

2024 04 11 16:25
Spausdinti