Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


TAILANDAS
Tailando rinkėjai balsavo už demokratines partijas ir atmetė valdžioje buvusius kariškius
ELTA
Scanpix
Pita.

Tailando rinkėjai aiškiai nepritarė beveik dešimtmetį trukusiam kariškių valdymui ir palaikė dvi demokratines opozicines partijas, rodo pirmadienį paskelbti rinkimų rezultatai.

Daugiausia balsų gavo naujausia Tailando politikos jėga – partija „Judėkime pirmyn“ (Move Forward Party, MFP), kuri panaudojo 2020 metais jaunimo inicijuotų demokratinių protestų energiją.

Charizmatiškojo 42 metų Pitos Limjaroenrato vadovaujama MFP nori reformuoti griežtus Tailando karaliaus įžeidimo įstatymus, taip sukuriant potencialų konfliktą su galingu karalystės rojalistų ir kariškių elitu.

Sekmadienį tailandiečiai gausiai ėjo rinkimus po kampanijos, kurioje trokštančios permainų jaunosios kartos atstovai stojo į kovą su konservatyviu elitu, kurį įkūnija ministras pirmininkas Prayutas Chan-O-Cha.

Suskaičiavus balsavimo biuletenius iš 99 proc. rinkimų apylinkių, rinkimų komisijos duomenimis, už MFP balsavo 14 mln. rinkėjų, už „Pheu Thai“ – 10,6 mln.

Jungtinė Tailando tautos partija, kuriai vadovauja Prayutas – buvęs kariuomenės vadas, užgrobęs valdžią per 2014 metų perversmą – liko trečia su 4,6 mln. balsų.

Neskelbdamas pergalės, Pita sekmadienį vėlai vakare pareiškė, kad „neabejotinai reikės sudaryti“ koalicijos susitarimą.

Tačiau Pita pakartojo pažadą pertvarkyti įstatymą „lese majeste“, pagal kurį už monarchijos įžeidimą skiriamos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Šis klausimas Tailando politikoje kadaise buvo laikomas neliečiamu ir jo per rinkimų kampaniją vengė konkuruojanti opozicinė partija „Pheu Thai“.

„Kad ir kas nutiktų, mes sieksime karališkojo „lese majeste“ įstatymo reformos“, – sekmadienį žurnalistams sakė Pita.

„Galime dirbti kartu“

Du dešimtmečius populiariausia partija buvusi „Pheu Thai“ tikėjosi triuškinamos pergalės, kuri leistų jai vadovauti koalicijai.

„Pheu Thai“ lyderė Paetongtarn Shinawatra, partijos patriarcho ir užsienyje gyvenančio milijardieriaus Thaksino Shinawatros duktė, pasveikino MFP su pergale ir pažadėjo bendradarbiauti galimoje būsimoje vyriausybėje. „Mes galime dirbti kartu“, – sakė ji.

Nepaisant sėkmės, MFP ir „Pheu Thai“ vis dar susiduria su daugybe kliūčių, kad užsitikrintų valdžią, dėl chuntos parengtos 2017 metų konstitucijos.

Naująjį ministrą pirmininką kartu rinks 500 žemųjų rūmų išrinktų parlamento narių ir 250 senato narių, kuriuos skiria Prayuto chunta. Tai sukuria palankias sąlygas kariškiams.

Prie šio netikrumo prisideda ir gandai, kad MFP gali būti paleista teismo sprendimu – toks pat likimas, koks ištiko jos pirmtakę partiją „Pirmyn į ateitį“ po to, kai ši netikėtai gerai pasirodė 2019 metų rinkimuose.

Rinkimų komisija dar kelias savaites oficialiai nepatvirtins galutinio kiekvienos partijos laimėtų vietų skaičiaus.

Tačiau pirmadienio rytą ji prognozavo, kad MFP ir „Pheu Thai“ laimės po 112 iš 400 vietų rinkimų apygardose. Tokiu atveju MFP greičiausiai gautų didesnį skaičių iš likusių 100 vietų, kurios bus paskirstytos partijoms pagal proporcinį principą.

Protesto palikimas

Šie rinkimai buvo pirmieji po 2020 metais vykusių protestų, kurių metu buvo reikalaujama apriboti Tailando karaliaus valdžią ir išlaidas.

Demonstracijos nuslopo, kai buvo įvesti COVID-19 apribojimai ir suimta dešimtys lyderių, tačiau jų energija paskatino didėjančią paramą radikalesnei opozicijos partijai MFP.

„Šiuolaikinei jaunajai kartai rūpi jų teisės, todėl jie ateis į rinkimus“, – sekmadienį atvykęs balsuoti žurnalistams sakė Pita.

MFP orientavosi į tūkstantmečio ir Z kartos rinkėjus, kurie sudaro beveik pusę iš 52 mln. rinkėjų, tačiau pirmieji rezultatai rodė, kad ją rinkosi visos demografinės grupės.

Partija laimėjo visose Bankoko apygardose, išskyrus vieną. Prognozuojama, kad ji taip pat laimės šiaurinių teritorijų apygardose, kur anksčiau tvirtai laikydavosi „Pheu Thai“, ir netgi perims Thaksino Shinawatros gimtąją apygardą netoli šiaurinio Čiangmajaus miesto.

2023 05 15 08:54
Spausdinti