Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


TAIVANAS IR JAV
Taivano prezidentas: esu dėkingas už JAV paramą ir partnerystę
BNS
Youtube
Taivano prezidentas Lai Ching-te.

Naujai išrinktas Taivano prezidentas Lai Ching-te tvirtina, kad šaliai yra labai svarbi tvirta partnerystė su JAV.

JAV prezidento Joe Bideno administracija išsiuntė neoficialią delegaciją į susitikimą su aukšto rango Taivano politikais, įskaitant dabartinę prezidentę Tsai Ing-wen ir šeštadienį vykusius rinkimus laimėjusį Lai Ching-te.

Rinkėjai ignoravo Pekino pakartotinius raginimus nebalsuoti už Lai Ching-te, taip užtikrindami pergalę žmogui, kurį Kinijos valdančioji Komunistų partija laiko pavojingu separatistu.

Pekinas, kuris Taivaną laiko savo teritorija ir žada vieną dieną jį susigražinti, prireikus – jėga, į Lai Ching-te pergalę reagavo pareiškimu, kad tai nepakeis „neišvengiamos Kinijos susivienijimo tendencijos“.

Pirmadienį naujai išrinktas prezidentas JAV delegacijai sakė, kad laisvė ir demokratija yra brangiausias Taivano visuomenės turtas.

„Tai taip pat yra pagrindinės Taivano ir Jungtinių Amerikos Valstijų vertybės ir ilgalaikės Taivano ir JAV partnerystės stabilumo pagrindas“, – nurodė jis.

„Esu dėkingas už tvirtą Jungtinių Valstijų paramą Taivano demokratijai, kuri rodo glaudžią ir tvirtą Taivano ir Jungtinių Valstijų partnerystę. Taivanui tai labai svarbu“, – pridūrė Lai Ching-te.

JAV delegacija taip pat susitiko su Tsai Ing-wen, kuri pabrėžė, kad šis vizitas rodo Vašingtono ir Taibėjaus partnerystę.

Kinija griežtai priešinasi bet kokiam oficialiam Taivano pripažinimui, todėl manoma, jog šis JAV delegacijos vizitas taip pat sukels Pekino nepasitenkinimą.

Sekmadienį Kinijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną už tai, kad jis pasveikino Lai Ching-te su pergale.

Pagrindinė partnerė

Delegaciją sudarė buvęs JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais ir buvęs valstybės sekretoriaus pavaduotojas, o jai vadovavo Amerikos instituto Taivane – faktinės JAV ambasados saloje – pirmininkas.

Taivano valdančiosios Demokratinės pažangos partijos (DPP) narys Lai Ching-te prisiekė ginti salą, kuri sulaukia grasinimų iš Kinijos, o Taibėjaus užsienio reikalų ministerija liepė Pekinui „susitaikyti su realybe“ ir gerbti jo rinkimų rezultatus.

Pirmadienį jis pakartojo delegatams, kad kartu su savo būsima administracija „Taivanas ir toliau gins taiką ir stabilumą visame Taivano sąsiauryje, tęsdamas prezidentės Tsai Ing-wen laikais pradėtas tradicijas“.

Taivano diplomatiškai nepripažįsta dauguma pasaulio šalių, nors JAV yra jo partnerė ir pagrindinė ginklų tiekėja.

Paskutinį kartą JAV delegacija lankėsi iškart po rinkimų 2016 metais, po Tsai Ing-wen pergalės, kur susitiko su jos komanda ir pralaimėjusiais kandidatais.

Kai Tsai Ing-wen su savo partija, pasisakančia už Taivano suverenitetą ir teigiančia, kad sala „jau yra nepriklausoma“, atėjo į valdžią, Kinija nutraukė ryšius su Taivano vyriausybe.

Pastaruoju metu Pekinas beveik kasdien aplink salą dislokuoja savo karines pajėgas, siunčia karo lėktuvus ir karo laivus į apylinkes ir vykdo vadinamuosius „pilkosios zonos“ persekiojimus.

Tačiau dėl tokio žvanginimo ginklais padidėjo nerimas, kad galimi incidentai gali peraugti į platesnį konfliktą.

„Nebeturi daugumos įstatymų leidžiamojoje valdžioje“

Per dvi Tsai Ing-wen valdymo kadencijas Taivanas smarkiai padidino savo gynybos išteklius – nusipirko naikintuvų ir pristatė pirmąjį savos gamybos povandeninį laivą, salai stengiantis stiprinti gynybą daug galingesnės Kinijos akivaizdoje.

Jos viceministras Lai Ching-te pažadėjo laikytis tos pačios politikos.

Tačiau anksčiau jis atviriau nei buvusi prezidentė pasisakė už nepriklausomybę, nors prieš rinkimus savo komentarus sušvelnino, kad jie atitiktų partijos programą.

Šeštadienį vykusiame balsavime DPP laimėjo precedento neturinčią trečią iš eilės kadenciją, tačiau ji nebeturi daugumos įstatymų leidžiamojoje valdžioje – prarado 12 vietų, o pagrindinė opozicinė o Kuomintango (Gomindano, KMT) partija gavo 14 vietų.

Kinijos Taivano reikalų biuras, remdamasis rinkimų rezultatais, pareiškė, kad „Demokratinės pažangos partija negali atstovauti pagrindinei visuomenės nuomonei saloje“, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

2024 01 15 09:09
Spausdinti