Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARO NUSIKALTIMAI
Tarptautinė tyrimo grupė įsitrauks į genocido tyrimą Ukrainoje
BNS
Scanpix
Žaidimų aikštelė Zaporižioje.

Septynių valstybių tyrimo grupė prisidės prie Ukrainoje vykdomo genocido tyrimo, pranešė Lietuvos atstovė Eurojuste.

Ji komentavo sprendimus, priimtus per Jungtinės tyrimo grupės, kuriai priklauso ir Lietuva bei Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) prokuroras, koordinacinį pasitarimą Vilniuje. Eurojusto organizuotame susitikime ketvirtadienį ir penktadienį dalyvavo tyrimo grupės narės, TBT ir Jungtinių Valstijų atstovai.

„Šio koordinacinio pasitarimo metu buvo pasirašytas Jungtinės tyrimo grupės susitarimo pakeitimas, kuriuo genocido nusikaltimas, kuris tiriamas Ukrainoje, įtraukiamas į Jungtinės tyrimo grupės darbus“, – spaudos konferencijoje sakė Eurojusto viceprezidentė Margarita Šniutytė-Daugėlienė.

Pasak jos, tai „neabejotinai prisidės prie efektyvaus šio nusikaltimo ištyrimo“.

Lietuvos atstovė taip pat pranešė, jog Eurojuste šiuo metu kuriama įrodymų duomenų bazė, kurioje bus centralizuotai kaupiami ir saugomi įrodymai dėl Ukrainoje vykdomų karo nusikaltimų.

„Taip pat Eurojuste yra steigiamas tarptautinis agresijos nusikaltimų persekiojimo centras, kurio pagrindinis tikslas yra užtikrinti svarbius agresijos nusikaltimą patvirtinančius įrodymus ir neprarandant brangaus laiko rengti bylą dėl asmenų atsakomybės už šiuos nusikaltimus, kad ir kur tas teisminis procesas ateityje įvyks“, – kalbėjo M. Šniutytė-Daugėlienė.

„Mes labai tikimės, kad centras šių metų vasarą bent jau tam tikra apimtimi pradės veikti“, – sakė ji.

Jungtinių Amerikos Valstijų generalinio prokuroro patarėjas Kennethas Polite'as savo ruožtu teigė, jog ketvirtadienį šios šalies Teisingumo departamentas pažadėjo į naujai kuriamą tarptautinį centrą dėl agresijos paskirti patyrusį prokurorą.

Jis teigė, kad departamentas tyrimo grupei teiks „sustiprintą paramą“.

Kurti Agresijos nusikaltimų persekiojimo centrą nuspręsta kovo 3-5 dienomis Lvive vykusios konferencijos metu. Tuo metu skelbta, jog šis centras veiks kaip paramos struktūra Jungtinei tyrimo grupei.

Lietuva ir kitos regiono šalys teigia, kad specialusis tribunolas atsakomybėn leistų patraukti ir Kremliaus vadovus.

Praėjusį mėnesį TBT išdavė arešto orderį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl neteisėto ukrainiečių vaikų deportavimo į Rusiją.

2023 04 14 14:37
Spausdinti