Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


TIESOS KAINA
Tarptautinė žurnalistų federacija: 2021 m. gyvybės neteko 45 žiniasklaidos darbuotojai
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Per besibaigiančius metus atlikdami savo darbą gyvybės neteko iš viso 45 reporteriai ir žiniasklaidos darbuotojai, dauguma jų – konflikto draskomame Afganistane, penktadienį pranešė pasaulio didžiausia žurnalistų organizacija.

Šis skaičius yra vienas mažiausių per pastaruosius tris dešimtmečius – nuo 1991 metų, kai Tarptautinė žurnalistų federacija (IFJ) pradėjo skelbti metines ataskaitas apie žurnalistus, netekusius gyvybės per incidentus, susijusius su jų darbu. 2020 metais buvo pranešta apie 65 tokius atvejus.

Pasak IFJ, 2021-ųjų skaičiai patvirtina tendenciją, rodančią, kad žiniasklaidos darbuotojai dažniausiai netenka gyvybės atskleisdami korupciją, nusikaltimus ir piktnaudžiavimą valdžia savo bendruomenėse, miestuose bei šalyse.

„Šie 45 kolegos, kurių šiemet netekome dėl smurto, primena mums apie siaubingą kainą, kurią žurnalistai visame pasaulyje tebemoka už tarnavimą viešajam interesui. Liekame skolingi jiems ir tūkstančiams kitų, sumokėjusių aukščiausią kainą“, – pareiškė IFJ generalinis sekretorius Anthony Bellanger.

Pasak A. Bellanger, „vienintelė duoklė, atitinkanti idealą, dėl kurio jie paaukojo savo gyvybes, turėtų būti nepaliaujamas teisingumo siekis“.

IFJ, atstovaujanti maždaug 600 tūkst. žiniasklaidos darbuotojų visame pasaulyje, nurodė, kad 45 reporteriai ir žiniasklaidos darbuotojai gyvybės neteko 20 šalių. Iš jų 33 buvo nužudyti per tikslinius išpuolius.

Afganistane gyvybės neteko daugiausia žiniasklaidos darbuotojų – devyni.

Organizacijos duomenimis, nuo 1991-ųjų visame pasaulyje atlikdamas savo darbą gyvybės neteko 2 721 žurnalistas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 31 15:16
Spausdinti