Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASEKMĖS
TVF įspėja: karas Ukrainoje gali sulėtinti pasaulio ekonomikos augimą
IQ
Unian
Žitomiras, Ukraina.

Karas Ukrainoje ir sankcijos Rusijai, kurias paskelbė daugybė šalių, greičiausiai sumažins pasaulio ekonomikos augimą. Taip teigė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) generalinė direktorė Kristalina Georgieva, rašo „The New York Times“.

Ukrainos krizė yra dar vienas sukrėtimas pasaulio ekonomikai, kuri dabar pamažu bando išsipainioti iš koronaviruso voratinklio. TVF pareigūnai tvirtino, kad pasaulio ekonomikai karo padariniai dar nėra aiškūs ir viskas priklausys nuo karo baigties Ukrainoje bei sankcijų trukmės Rusijai.

„Mes ką tik išgyvenome pandemijos krizę, o dabar esame kitoje šokiruojančioje padėtyje. Įvyko tai, kas buvo neįsivaizduojama – vyksta karas Europoje“, – sakė K. Georgieva.

TVF rengia planą, kaip suteikti daugiau pagalbos Ukrainos atstatymo darbams, tačiau, anot jų, dar per anksti spręsti, kokie bus šalies poreikiai. Šią savaitę fondo vykdomoji valdyba patvirtino 1,3 mlrd. eurų skubią paramą Ukrainai. Kaip pranešė Ukrainos vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimais, Rusija Ukrainos turto jau sunaikino už 91 mlrd. eurų.

K. Georgieva teigė, kad didžiausia grėsmė pasaulio ekonomikai – didelė infliacija, kuri kyla dėl išaugusių žaliavų kainų. Šis procesas vyksta dėl šalių vartojimo perkėlimo nuo Rusijos naftos ir dujų, o tai reiškia didesnes vartotojų išlaidas. Blogėjančios gyvenimo sąlygos ir pasitikėjimas verslu taip pat gali apsunkinti ekonomikos augimą.

„Daugelio šalių energijos ir kitų prekių – maisto pramonės, metalų, puslaidininkių ir kitų žaliavų – kainos kyla dėl jau ir taip didelės infliacijos ir tai kelia didelį susirūpinimą daugelyje vietų visame pasaulyje“, – aiškino TVF direktorė.

„The New York Times“ priminė, kad sausio mėnesį TVF sumažino apskaičiuotą pasaulio ekonomikos augimo tempą nuo 4,9 iki 4,4 proc. 2022 m. dėl ekonomikos sulėtėjimo JAV ir Kinijoje.

TVF taip pat vertino ir sankcijų poveikį Rusijos ekonomikai – pasak fondo vadovės, nuosmukis Rusijoje bus gilus ir tai jau yra aišku. Nors TVF sustabdė operacijas ir programas Rusijoje, K. Georgievos teigimu, diskusijų dėl Rusijos narystės nutraukimo fonde nebuvo.

2022 03 13 06:45
Spausdinti