Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukraina pranešė apie naujus Rusijos smūgius po paskelbtų paliaubų
BNS
Scanpix
Kramatorskas praėjusių metų gruodį.

Rusijos pajėgos penktadienį smogė Kramatorsko miestui Ukrainos rytuose, pranešė Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas po vienašališkai paskelbtų Rusijos paliaubų pradžios.

„Okupantai du kartus smogė miestui raketomis“, – socialiniuose tinkluose paskelbė Kyrylo Tymošenka ir pridūrė, kad buvo pataikyta į gyvenamąjį namą, tačiau aukų nėra.

Smūgius išgirdo ir naujienų agentūros AFP žurnalistai. Anot jų, penktadienį po 11 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, kai turėjo įsigalioti Rusijos paskelbtos paliaubos, iš abiejų pusių ataidėjo šaudymo garsai fronto linijos mieste Bachmute, esančiame rytinėje Ukrainos dalyje.

Artilerijos ugnis buvo silpnesnė nei pastarosiomis dienomis. Didžiąja dalimi subombarduoto miesto gatvės buvo beveik tuščios, išskyrus karines transporto priemones.

Kremliaus paskelbtos kalėdinės paliaubos kelia įtarimų dėl motyvų

Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymo savo pajėgoms Ukrainoje laikytis vienašališkų 36 valandų paliaubų poveikis penktadienį sukėlė abejonių, Kyjivo pareigūnams šį žingsnį atmetus kaip gudrybę, tačiau nepatikslinus, ar ukrainiečių kariai irgi laikysis ugnies nutraukimo režimo.

Maskva taip pat nepranešė, ar smogtų atsakomąjį smūgį, jei Ukraina tęs kovą.

Rusijos paskelbtos paliaubos beveik 11 mėnesių trunkančiame kare turėjo prasidėti penktadienio vidurdienį ir tęstis iki šeštadienio vidurnakčio Maskvos laiku (nuo penktadienio 11 val. iki šeštadienio 23 val. Lietuvos laiku).

Vienas aukšto rango Ukrainos pareigūnas netrukus po to, kai turėjo prasidėti šios paliaubos, sakė, kad Maskvos pajėgos smogė pietiniam Chersono miestui ir surengė išpuolį, per kurį keli žmonės žuvo arba buvo sužeisti.

„Įvyko mažiausiai keturi sprogimai... Jie kalba apie paliaubas. Štai su kuo mes kariaujame“, – sakė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenka.

Jis nenurodė, ar patys smūgiai buvo suduoti prieš paliaubų pradžią, ar po jos.

V. Putino ketvirtadienio pareiškimas, kad Kremliaus pajėgos nutrauks kovas 1 100 kilometrų fronto linijoje ar kur kitur, buvo netikėtas. Jis pasirodė po to, kai Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas Kirilas pasiūlė nutraukti ugnį minint stačiatikių Kalėdas. Stačiatikių Bažnyčia, naudojanti Julijaus kalendorių, Kalėdas švenčia sausio 7 dieną.

Tačiau Ukrainos ir Vakarų pareigūnams kilo įtarimų, kad V. Putino žingsnis turi paslėptą motyvą.

Ukrainos prezidentas Vladimiras Zelenskis suabejojo Kremliaus ketinimais ir apkaltino jį planuojant kovos pertrauką, kad po to „su nauju įkarščiu tęstų karą“.

„Dabar jie nori pasinaudoti Kalėdomis kaip priedanga, kad kuriam laikui sustabdytų mūsų vaikinų judėjimą Donbase ir priartintų įrangą, šaudmenis ir mobilizuotus žmones prie mūsų pozicijų“, – vėlai ketvirtadienį sakė V. Zelenskis.

Tačiau jis tiesiai nepasakė, kad Kyjivas ignoruos paliaubas.

JAV prezidentas Joe Bidenas antrino V. Zelenskiui, primindamas, kad V. Putinas „buvo pasirengęs bombarduoti ligonines, vaikų darželius ir bažnyčias“ gruodžio 25-ąją ir 31-ąją.

„Manau, jis mėgina rasti šiek tiek deguonies“, – sakė J. Bidenas.

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad Vašingtonas „nelabai tiki šio pranešimo ketinimais“, ir pridūrė, kad Kremliaus pareigūnai „nesuteikė mums jokios priežasties tikėti viskuo, ką jie siūlo“.

Atrodo, kad įsakymas dėl paliaubų yra gudrybė, skirta „pailsėti, atsigauti, persigrupuoti ir galiausiai vėl pulti“, sakė jis.

Karo studijų institutas sutiko, kad paliaubos gali būti gudrybė, leidžianti Rusijai persigrupuoti.

„Tokia pauzė būtų neproporcingai naudinga Rusijos kariams ir padėtų atimti iš Ukrainos iniciatyvą“, – vėlų ketvirtadienį pareiškė analitinis centras.

„Putinas negali pagrįstai tikėtis, kad Ukraina laikysis šių sąlygų, ir gali būti, kad jis paragino nutraukti ugnį, siekdamas parodyti Ukrainą kaip nesugebančią prisitaikyti ir nenorinčią žengti būtinų žingsnių derybų link“, – sakoma jo pranešime.

Vašingtonas teigia esąs pasirengęs toliau remti Ukrainos karo pastangas. JAV penktadienį turi paskelbti apie beveik 3 mlrd. dolerių (apie 2,8 mlrd. eurų) karinę pagalbą Ukrainai – didžiulį naują paketą, į kurį, kaip tikimasi, pirmą kartą bus įtrauktos dešimtys kovos mašinų „Bradley“.

2023 01 06 13:43
Spausdinti