Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Ukraina slepia duomenis apie kontrpuolimą nuo JAV ir partnerių
ELTA
Twitter
Asociatyvi nuotrauka.

Ukraina nuo JAV ir partnerių slepia būsimo kontrpuolimo detales. Viena iš to priežasčių – balandžio mėnesį Pentagone vykęs informacijos nutekinimas. Apie tai pranešė „RBC-Ukraina“, cituodama leidinį „Politico“.

Leidinys remiasi Europos pareigūnais, palaikančiais ryšius su aukščiausia Ukrainos karine vadovybe. Jų teigimu, Ukraina susilaiko nuo informacijos apie galimą karių kontrpuolimą teikimo, be kita ko, nesidalijama informacija apie tai, kada ir kiek karių bus perkelta ir kur.

„Ukraina tikriausiai ir toliau dalijasi tam tikra „bazine žvalgybine informacija“ su Vakarų sąjungininkais, kurie visus metus teikė jai karinę pagalbą, tačiau stengiasi užkirsti kelią plačiam detalių, susijusių su kovinių operacijų planavimu, skleidimui“, – pažymima leidinyje.

Vienas Ukrainos parlamento narys komentare „Politico“ teigė, kad informacija apie kontrpuolimą nėra viešinama ir tarp Ukrainos pareigūnų.

Kartu Pentagono atstovas patikino, kad Ukrainos pusės elgesys nepasikeitė. Jis pažymėjo, kad keitimasis informacija tęsiasi. JAV nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius Johnas Kirby pabrėžė, kad Ukraina neprivalo iš anksto apie ką nors informuoti Vakarų šalių.

„JAV ir Ukrainos pareigūnai kasdien palaiko ryšį, todėl Vašingtonas dažnai gali numanyti apie daugelį dalykų. JAV ir toliau teikia Ukrainai žvalgybinę informaciją realiuoju laiku. Mes nesusitelkiame į tai, ar jie mus informuoja iš anksto. Mūsų dėmesys sutelktas į tai, kad jie turėtų viską, ko jiems reikia iki to laiko, kai bus pasirengę veikti“, – sakė J. Kirby.

RBC primena, kad po Pentagono informacijos nutekinimo kai kurios žiniasklaidos priemonės pranešė, jog Ukraina turėjo pakeisti kai kuriuos savo karinius planus. Tačiau Ukraina tokius tvirtinimus paneigė. Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas sakė, kad apie kontrpuolimo planus žino ribotas skaičius žmonių.

2023 05 03 11:12
Spausdinti