Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukraina teigia, kad Rusijai tenka visa atsakomybė už raketos sprogimą Lenkijoje
BNS
Scanpix
Sprogimo vieta.

Ukraina ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija yra visiškai atsakinga už šią savaitę įvykusį gyvybių pareikalavusį raketos sprogimą Lenkijos mieste, Vašingtonui pareiškus, kad ją greičiausiai paleido Ukrainos oro gynyba.

„Manome, kad Rusijai tenka visa atsakomybė už jos raketinį terorą ir to pasekmes Ukrainos, Lenkijos ir Moldovos teritorijai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ teigė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba bei pridūrė, kad telefonu kalbėjosi su Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriumi Anthony Blinkenu.

Antradienį netoli Ukrainos sienos esančiam Pševoduvo kaime nukrito raketa, žuvo du žmonės.

Dėl šio įvykio Vakarai ėmė būgštauti dėl galimo karo eskalavimo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pareiškė, kad raketa buvo rusiška, tačiau sąjungininkai teigė, kad sprogimą greičiausiai sukėlė Ukrainos oro gynybos raketa, kuri buvo paleista Maskvos atakai atremti.

Varšuva, Vašingtonas ir NATO pabrėžė, kad galiausiai yra kaltas Kremlius, antradienį vėl smogęs Ukrainos miestams.

Rusija pareiškė, kad ji „niekaip nesusijusi su šiuo incidentu“ Lenkijoje.

Tuo metu vietoje, kur nukrito raketa, jau surinkti tam tikri įrodymai, rodantys įvykių seką.

Apie tai interviu televizijos kanalui TVN24 pranešė Lenkijos prezidento patarėjas Jakubas Kumochas.

„Šiandien yra jau daug įrodymų, kad viena iš raketų, kuri turėjo numušti Rusijos raketą, nepataikė į taikinį, nes nesuveikė savaiminio susinaikinimo sistema, ir ši raketa, deja, privedė prie tragedijos“, – teigė J. Kumochas.

Pasak jo, nelaimės vietoje dirba lenkų ir amerikiečių tyrimo grupė, o ukrainiečiai taip pat prašė, kad jiems būtų leista susipažinti su šiuo vykdomu tyrimu.

„Jei abi pusės susitars, o kiek man yra žinoma, prieštaravimų iš amerikiečių pusės nėra, tai artimiausiu metu tokia prieiga gali būti suteikta. Jei tyrimo grupė neturės pastabų techniniu lygmeniu, tai greičiausiai nebus pagrindinės priežasties nesuteikti ukrainiečiams prieigos“, – pridūrė J. Kumochas.

Paklaustas, kokius įrodymus jau pavyko surinkti, jis atsakė, kad rasta „raketos skeveldrų, [žinomas] kraterio gylis, ekspertai nustatė kryptį, iš kur raketa atskrido, net sunaudoto kuro kiekį“.

Jis pridūrė, „kad yra vaizdo įrašų“.

„Nenorėčiau kalbėti apie jų turinį, nes matyta informacija yra įslaptinta“, – sakė Lenkijos prezidento patarėjas.

J. Kumochas pabrėžė, kad „niekas nekaltina Ukrainos tyčiniu Lenkijos teritorijos bombardavimu“.

„Tą dieną Rusija bombardavo Ukrainą, ir Rusijai tenka visa atsakomybė už viską, kas krenta. Tai primena situaciją, kai žmogus išėjo ant kelio ir susidūrė su automobiliu ar autobusu. Ar kaltas automobilis? Ne, kaltas žmogus, kuris išėjo ant kelio ir sukėlė avariją“, – pridūrė jis.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sakė, kad sprogimas prie Pševoduvo buvo nelaimingas atsitikimas, o Varšuva šio incidento nelaiko išpuoliu prieš šalį, nes nukritusi raketa, anot A. Dudos, tikriausiai buvo paleista Ukrainos oro gynybos pajėgų.

2022 11 17 12:37
Spausdinti