Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Ukraina žiemos šventes pasitinka be įprasto spindesio
BNS
Scanpix
Kalėdinė eglutė Kyjive.

Vos prieš metus Sofijos aikštė Kyjive žavėjo didele Kalėdų egle ir tūkstančiais lempučių, bet paskutinėmis 2022-ųjų dienomis, šaliai jau 10 mėnesių kariaujant su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, čia stovi kuklesnė eglutė, o mėlynos ir geltonos jos lemputės vos prasklaido niūrią aikštės tamsą.

Pastaraisiais mėnesiais Rusija nuolat taikosi į Ukrainos energetikos infrastruktūrą ir siekia nutraukti elektros energijos bei šildymo tiekimą šalies gyventojams. Nors Ukrainos vyriausybė stengiasi veikti kuo greičiau, atkurti elektros energijos tiekimą visiems ukrainiečiams, įskaitant daugiau kaip 3 mln. sostinės gyventojų, praktiškai neįmanoma.

Būna dienų, kai gatvės Kyjivo centre apšviečiamos, bet valdžia riboja elektros suvartojimą ir nuolat ją atjungia, tad tradicinio žėrinčio miesto šiuo kalėdiniu laikotarpiu nėra.

Tačiau net ir tokiu niūriu metu kai kurie žmonės nusprendė pademonstruoti ryžtą ir per šias šventes turėti viską, kas įmanoma, pavyzdžiui, išdidžiai stovinčią kalėdinę eglutę, nors ir ne tokią puošnią kaip ankstesniais metais.

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko paskelbė, kad tai bus „Nenugalimumo eglutė“.

„Rusai bando atimti iš mūsų piliečių normalų gyvenimą, bet mes nesuteiksime jiems galimybės pavogti iš mūsų vaikų didžiausių švenčių – Naujųjų metų ir Kalėdų“, – pirmadienį įžiebdamas eglutę sakė V. Klyčko.

Pasak jo, eglei toks pavadinimas duotas „todėl, kad ukrainiečių neįmanoma palaužti“.

Tą pačią gruodžio 19-ąją Rusija dronais atakavo Kyjivą, apgadino elektrinę, bet nesukėlė didelių elektros tiekimo sutrikimų.

Ne taip kaip ankstesniais metais, kai lempučių nušviestoje Sofijos aikštėje aidėjo muzika bei linksmi žmonių pokalbiai, šiemet čia girdisi tik generatorius, aprūpinantis elektra 12 metrų aukščio eglės girliandas.

Eglės viršūnę puošia ne Betliejaus žvaigždė, o šalies herbas – trišakis.

Prieš tai, kai Kyjivo valdžia nusprendė pastatyti Kalėdų eglutę, vyko debatai dėl to, ar ji būtų tinkama tiek daug tragedijų ir siaubo atnešusiais metais. Panašios diskusijos vyko visoje šalyje ir kai kurie regionai nusprendė Kalėdų eglučių nepuošti.

Tačiau dabar daliai žmonių iniciatyva patinka.

„Mes dėkingi, kad tokiais laikais bent ką nors galime pamatyti“, – sakė 56 metų Olehas Skakunas.

Pasak jo, kiekvienais metais gruodžio 19-ąją, kai jo žmona švenčia gimtadienį, jie eidavo pasižiūrėti Kalėdų eglutės netoli namų pietiniame Chersono mieste. Šiemet to padaryti jie negalėjo, nes jų namus kairiajame Dnipro upės krante užėmė rusai ir rugpjūtį šeima turėjo bėgti į Kyjivą.

Tačiau nors ir liūdi, pora norėjo išlaikyti tradiciją aplankyti Kalėdų eglutę, sakė O. Skakunas.

„Dabar mano name gyvena 20 rusų; jie kankino žmones, kankino mano sūnų“, – sakė 57 metų Larysa Skakun.

„Tačiau mes atėjome čia truputį prasiblaškyti, pamatyti žmonių, šventę“, – su ašaromis akyse pridūrė ji.

Tačiau daliai ukrainiečių per šias Kalėdas sunku ką nors švęsti.

27 metų Ana Holovina į Sofijos aikštę atėjo pasižiūrėti eglės, bet sakė nuolat galvojanti apie savo gimtąjį miestą Luhansko srityje, Rusijos pajėgų okupuojamoje nuo 2014 metų.

„Jaučiu liūdesį. Jaučiu skausmą. Nejaučiu jokios šventės, – sakė ji. – Mano šeima Kyjive, bet mano gimtasis miestas okupuotas jau aštuoneri metai.“

2022 12 24 13:11
Spausdinti