Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukrainos separatistai paskelbė perėmę Mariupolio uosto kontrolę
BNS
Scanpix
Mariupolis.

Prorusiškų Donbaso separatistų lyderis pirmadienį paskelbė, kad jų pajėgos perėmė Ukrainos pietrytinio Mariupolio miesto uosto kontrolę, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

„Kalbant apie Mariupolio uostą, jis jau yra mūsų kontroliuojamas“, – valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo Donecko separatistų „liaudies respublikos“ lyderį Denisą Pušiliną.

Naujienų agentūra AFP šių pareiškimų nepriklausomai patvirtinti negalėjo.

Anksčiau pirmadienį paskelbtame Mariupolį ginančios Ukrainos jūrų pėstininkų brigados pranešime sakoma, kad uostamiestis nuo atakuojančių Rusijos pajėgų ginamas jau 47 dienas ir „daroma viskas, kas įmanoma ir neįmanoma“, siekiant išlaikyti miesto kontrolę.

Rusijos pajėgos pranešė, kad pagrindinės kautynės pastaruoju metu vyko aplink metalurgijos įmonę „Azovstal“ ir uoste.

Ukrainos jūrų pėstininkai sakė, kad priešas juos „palaipsniui stūmė“ ir „apsupo mus ugnimi, o dabar stengiasi mus sunaikinti“.

Mariupolyje vyko kai kurios įnirtingiausios kautynės nuo Kremliaus puolimo prieš Ukrainą pradžios. Praktiškai visas miestas buvo paverstas griuvėsiais.

Manoma, kad uostamiestyje žuvo tūkstančiai civilių gyventojų.

Evakuotieji pasakojo apie siaubingas sąlygas, badą ir šaltį. Dėl nesiliaujančių bombardavimų gyventojams tenka slapstytis rūsiuose.

Separatistų bastiono Donecko aukšto rango pareigūnas Eduardas Basurinas sakė, kad Mariupolyje likusios ukrainiečių pajėgos yra susitelkusios didelėje „Azovstal“ gamykloje.

Anksčiau pirmadienį D. Pušilinas Donecke žurnalistams sakė, kad separatistų pajėgos intensyvins kovas Rytų Ukrainoje.

Maskva šį regioną dabar laiko savo svarbiausiu taikiniu.

„Dabar operacija bus intensyvinama, – sakė D. Pušilinas. – Nes kuo ilgiau delsime, tuo daugiau tiesiog kentės civiliai gyventojai, tapę situacijos įkaitais. Identifikavome rajonus, kur reikės spartinti tam tikrus žingsnius.“

Rusijos remiami separatistai Rytų Ukrainoje su Ukrainos armija kovoja nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą.

Prieš pat vasario 24-ąją pradėtą invaziją į Ukrainą Maskva pripažino Donecko ir Luhansko „liaudies respublikomis“ pasiskelbusias separatistines Donbaso teritorijas nepriklausomomis valstybėmis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 11 18:55
Spausdinti