Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ALJANSO PLĖTRA
V. Orbano partijos akibrokštas Švedijai ir visai NATO
BNS
Scanpix
Viktoras Orbanas.

Vengrijos valdančioji partija pirmadienį boikotavo parlamento posėdį dėl Švedijos narystės NATO, nepaisydama JAV spaudimo ir atidėdama balsavimą dėl Aljanso plėtros.

Vengrija – paskutinė likusi NATO narė, dar nebalsavusi dėl Švedijos paraiškos įstoti į Aljansą ratifikavimo.

Vengrija palaiko glaudžius ryšius su Rusija nuo jos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 metų vasarį ir – nors teigė iš esmės pritarianti Švedijos paraiškai stoti į Aljansą – jau ilgus mėnesius delsia.

Jungtinės Valstijos padidino spaudimą Vengrijai ratifikuoti Stokholmo paraišką.

Penktadienį JAV ambasada pareiškime Vengrijos ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui priminė, kad jis pažadėjo imtis veiksmų „pirmai progai pasitaikius“, o „pirmadienio posėdis jam tokią galimybę suteikia“.

JAV Senato NATO stebėtojų grupės pirmininkai perspėjo, kad „laikas ir kantrybė senka“.

JAV ambasadorius Budapešte Davidas Pressmanas kartu su 14 kitų NATO šalių pasiuntiniais pirmadienio parlamento posėdyje sėdėjo žiūrovų galerijoje, naujienų agentūrai AFP sakė JAV ambasados atstovas spaudai.

Tačiau posėdis buvo atidėtas, nes nebuvo pasiektas kvorumas. Iš 199 parlamento narių dėl darbotvarkės balsavo tik 51, nes beveik visi V. Orbano valdančiosios koalicijos, sudarytos iš premjero partijos „Fidesz“ ir krikščionių demokratų KDNP, nariai, išskyrus pirmininkaujantį pirmininko pavaduotoją Sandorą Lezsaką, nedalyvavo.

Beveik visoms opozicinėms partijoms atstovaujantys politikai ragino kuo greičiau ratifikuoti švedų paraišką ir smerkė valdančiąją daugumą už nedalyvavimą.

Didžiausios opozicinės partijos atstovė Agnes Vadai AFP sakė, kad V. Orbanas vilkina balsavimą dėl savo asmeninės puikybės.

Ji apkaltino Vengrijos premjerą, kad šis siekia „patekti į antraštes tarptautinėje spaudoje, tuo pačiu padarydamas gestą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir pakenkdamas NATO ir ES vienybei“.

Kraštutinių dešiniųjų partija „Mūsų tėvynė“ pasisako prieš Švedijos paraiškos į NATO priėmimą.

Laukia šalių lyderių susitikimo

V. Orbanas yra pakvietęs Švedijos kolegą Ulfą Kristerssoną atvykti į Vengriją, nurodydamas, kad reikia „kurti tvirtą abipusį pasitikėjimą“ per „intensyvesnį politinį dialogą“.

Švedijos lyderis priėmė kvietimą, tačiau atmetė „derybų ir reikalavimų“ dėl šalies siekio įstoti į NATO idėją.

Valdančioji koalicija pranešė, kad laukia Švedijos ministro pirmininko vizito į Vengriją ir tik tada baigs ratifikavimą.

„Jei švedams tai svarbus klausimas, Švedijos ministras pirmininkas, žinoma, atvyks į Budapeštą“, – rašoma AFP atsiųstame „Fidesz“ pareiškime.

Parlamentas turėtų vėl susirinkti vasario 26 dieną. Gavus V. Orbano pritarimą, švedų paraiška galėtų būti greitai ratifikuota.

Praėjusį mėnesį Turkijos parlamentas ratifikavo Švedijos narystę NATO po daugiau nei metus trukusio delsimo, trikdžiusio Vakarų pastangas parodyti ryžtą Rusijai tęsiant karą prieš Ukrainą.

Prašymus dėl narystės NATO turi ratifikuoti visos Aljanso narės.

2024 02 05 18:02
Spausdinti