Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


KARAS UKRAINOJE
V. Putinas dėl Krymo tilto sprogimo kaltina Ukrainos slaptąsias tarnybas
BNS
Twitter
Susprogdintas Krymo tiltas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį apkaltino ukrainiečių slaptąsias tarnybas dėl didžiulio sprogimo, dieną anksčiau apgadinusio Krymo tiltą – pagrindinę Rusijos kelių ir geležinkelių jungtį su Maskvos aneksuotu Ukrainos pusiasaliu.

Sprogimą jis pavadino „teroristiniu aktu“.

„Autoriai, vykdytojai ir užsakovai – Ukrainos specialiosios tarnybos“, – per susitikimą su sunkius nusikaltimus tiriančio Rusijos Tyrimų komiteto vadovu pareiškė V. Putinas, rodo Kremliaus išplatinta filmuota medžiaga.

„Nėra abejonių, kad tai teroristinis aktas siekiant sunaikinti labai svarbią Rusijos civilinę infrastruktūrą“, – pridūrė jis.

Po šeštadienio sprogimo ant Krymo tilto kilo didžiulis gaisras, žuvo trys žmonės, laikinai buvo sustabdytas automobilių ir traukinių eismas.

Ukraina neprisiėmė atsakomybės už sprogimą.

„Tai teroristinis aktas, parengtas Ukrainos slaptųjų tarnybų, – per susitikimą su V. Putinu antrino Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas. – Tikslas buvo sunaikinti Rusijai labai svarbų didelį civilinės infrastruktūros [objektą].“

Rusija skelbė, kad sprogo sunkvežimyje, atvažiavusiame per Bulgariją, Sakartvelą, Armėniją, Rusijos Šiaurės Osetijos regioną ir Krasnodaro kraštą, buvusi bomba.

Krymo tiltas logistiškai yra labai svarbus Maskvai, siunčiančiai juo karių ir karinės įrangos karui Ukrainoje. Jis taip pat turi didžiulę simbolinę reikšmę; jį 2018 metais asmeniškai atidarė V. Putinas.

Maskva tvirtindavo, kad tiltas yra saugus nepaisant kovų Ukrainoje.

Rusijos tyrėjai jau nustatė „asmenis, dalyvavusius organizuojant sunkvežimio judėjimą“, sakė A. Bastrykinas. Pasak jo, rengiant ataką dalyvavo Rusijos ir kitų šalių piliečiai.

Kyjive Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas V. Putino kaltinimus pavadino „pernelyg ciniškais net Rusijai“.

„Putinas kaltina Ukrainą terorizmu? Dar nepraėjo nė 24 valandos po to, kai iš rusų lėktuvų buvo paleista 12 raketų į vieną Zaporižios gyvenamųjų rajonų, nužudant 13 žmonių ir sužeidžiant dar daugiau kaip 50. Ne, yra tik viena teroristinė valstybė ir visas pasaulis žino, kas ji“, – sakė M. Podliakas.

Jis turėjo galvoje naktinius raketų smūgius Zaporižios miestui, kai sugriuvo didelio daugiabučio dalis.

Zaporižios sritis yra tarp keturių Ukrainos regionų, kuriuos Rusija šį mėnesį paskelbė aneksavusi, bet Zaporižios miestą kontroliuoja ukrainiečiai.

2022 10 10 09:09
Spausdinti