Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


G-20
V. Putinas nevyks į G20 viršūnių susitikimą Balyje
BNS
Scanpix
Vieną kartą Paryžiuje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nedalyvaus kitą savaitę Indonezijos kurortinėje Balio saloje vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) vadovų susitikime, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP pranešė Maskvos ambasada Indonezijoje.

„Galiu patvirtinti, kad (užsienio reikalų ministras) Sergejus Lavrovas vadovaus Rusijos delegacijai G-20 susitikime. Prezidento Putino programa dar derinama, jis gali dalyvauti virtualiai“, – sakė ambasados protokolo vadovė Julija Tomskaja.

Aukščiausiojo lygio susitikime dalyvausiantis JAV prezidentas Joe Bidenas, kuris yra pavadinęs V. Putiną „karo nusikaltėliu“, anksčiau minėjo, jog neketina susitikti su Rusijos lyderiu Balyje, jei šis ten vyktų.

Rusijos sprendimas priimtas po kelis mėnesius trukusių spėliojimų, Maskvai patiriant nuostolių kare Ukrainoje ir Kremliui stengiantis apsisaugoti nuo Vakarų pasmerkimo lapkričio 15–16 dienomis vyksiančiame viršūnių susitikime.

Kitas šaltinis, informuotas apie Rusijos planus Balyje, patvirtino, kad V. Putiną pakeis S. Lavrovas.

Rusijos diplomatijos vadovas liepą anksčiau nei planuota išvyko iš Balyje vykusio G-20 užsienio reikalų ministrų susitikimo, Vašingtonui ir jo sąjungininkams per derybas už uždarų durų pasmerkus Maskvos puolimą prieš kaimyninę šalį.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs asmuo teigė, jog dar neaišku, ar Kremliaus šeimininkas susitikime dalyvaus nuotoliniu būdu.

Indonezija vykdo neutralią užsienio politiką ir atmetė Vakarų raginimus pašalinti Rusiją iš lyderių susitikimo.

Tikimasi, kad Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis jame dalyvaus nuotoliniu būdu.

Indonezijos prezidentas Joko Widodo pareiškė, kad V. Putinas bus pakviestas į vadovų susitikimą nepaisant jo vykdomos invazijos, ir dėl to sulaukė Vakarų kritikos.

Rugpjūtį jis sakė, kad Rusijos prezidentas šį kvietimą priėmė.

V. Zelenskis grasino boikotuoti aukščiausiojo lygio susitikimą, jei jame dalyvaus V. Putinas.

Ukraina nėra G-20 narė.

Praradimai mūšio lauke

Nors J. Bidenas vengia bendrauti su savo kolega iš Rusijos, Prancūzija perspėjo, kad nereikėtų dar labiau sustipinti V. Putino izoliacijos tarptautinėje arenoje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pastaraisiais mėnesiais surengė pokalbių su V. Putinu ir pasiekė, kad Jungtinių Tautų branduolinės saugos tarnybos misijai būtų leista nuvykti į Rusijos okupuotą Zaporižios atominę elektrinę Ukrainoje.

Rusija savo invaziją vadina specialiąja karine operacija Ukrainai „denacifikuoti“ ir smerkia jai įvestas Vakarų sankcijas dėl konflikto sukeltos pasaulinės ekonominės suirutės, karui išprovokavus maisto ir energijos krizę.

Susitikimas Balyje įvyks Rusijai patiriant nesėkmes mūšio lauke dėl Ukrainos kontrpuolimo.

Trečiadienį Maskva nurodė savo kariams pasitraukti iš Chersono miesto pietų Ukrainoje.

Tai buvo vienintelė Rusijos pajėgų kontroliuojama regiono sostinė nuo invazijos pradžios vasario 24 dieną.

2022 11 10 09:28
Spausdinti