Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


TYLA
V. Putinas ragina „užversti puslapį“ dėl A. Navalno apnuodijimo
BNS
PixFuel
Vladimiras Putinas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, jog būtina „užversti puslapį“ tiriant Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimą kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Per savo tradicinę metų pabaigos spaudos konferenciją žurnalistų paklaustas apie baudžiamosios bylos iškėlimą dėl rusų opozicionieriaus apnuodijimo, V. Putinas atsakė: „Apie tai nereikia kalbėti. Užverskime šį puslapį, jei nėra ką atsakyti (į Rusijos paklausimus, susijusius su A. Navalno apnuodijimu).“

V. Putinas priminė, kad Rusija nekart kreipėsi į kolegas užsienio šalyse su prašymu pateikti reikalingą medžiagą apie A. Navalno apnuodijimą, kad turėtų pagrindą iškelti bylą.

„Daug kartų siuntėme oficialius Rusijos prokuratūros paklausimus. Duokite bent kokios medžiagos, patvirtinančios apnuodijimo faktą. Ne! Jokios medžiagos. Kaip tai paaiškinti?“ – kalbėjo Rusijos lyderis.

Anot jo, Rusija siūlėsi nusiųsti į Vakarus savo specialistų, kad šie kartu vietoje padirbėtų.

„Aš asmeniškai siūliau Prancūzijos prezidentui, Vokietijos kanclerei. Leiskite atvykti mūsų specialistams, leiskite paimti mėginį. Duokite mums pagrindą bent jau iškelti baudžiamąją bylą. Ne! Nulis. Klausiu: na, kaip tai paaiškinti – tyla“, – kalbėjo V. Putinas.

Sureaguodamas į žurnalistų žodžius apie politinius kalinius, V. Putinas atsikirto: „Kalbant apie kalinius – jų visada buvo, yra ir bus visose šalyse. Nereikia daryti nusikaltimų ir prisidengti politine veikla.“

A. Navalnas, balsingiausias Rusijos prezidento kritikas, vasarį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas. Jis kali kolonijoje netoli Pokrovo Vladimiro regione, už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

45 metų opozicionierius pernai per plauką liko gyvas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl savo apnuodijimo jis kaltina Kremlių.

Sausį sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po apnuodijimo, A. Navalnas iškart buvo suimtas.

Pasiuntusi A. Navalną už grotų, valdžia paskelbė „ekstremistinėmis“ grupėmis ir uždraudė jo įkurtas organizacijas bei politinius biurus. Daugelis svarbiausių opozicionieriaus bendražygių dėl valdžios spaudimo buvo priversti išvykti iš šalies.

Valdžia A. Navalno atžvilgiu taip pat inicijavo virtinę naujų tyrimų, įskaitant rugsėjį pradėtą tyrimą dėl „ekstremizmo“, už kurį jam gali tekti dar dešimtmetį praleisti už grotų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 23 15:12
Spausdinti