Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RUSIJA
V. Putinas: Rusija pasirengusi imtis atsakomųjų priemonių dėl „nedraugiškų“ Vakarų veiksmų papildytas
BNS
PixFuel
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad jo šalis pasirengusi imtis „karinių ir techninių priemonių“ reaguodama į „nedraugiškus“ Vakarų veiksmus dėl Ukrainos konflikto.

V. Putinas jau kelios savaitės kaltina Jungtines Valstijas ir jų vadovaujamą NATO kurstant įtampą netoli Rusijos sienų, bet antradienio komentarai yra pirmoji užuomina apie potencialų konfliktą.

„Jei ir toliau tęstųsi akivaizdžiai agresyvi Vakarų kolegų pozicija, imsimės atitinkamų atsakomųjų karinių ir techninių priemonių“, – sakė jis per Gynybos ministerijos posėdį, tvyrant būgštavimams, kad Rusija gali pradėti invaziją į savo kaimynę Ukrainą.

Rusija „griežtai atsakys į į nedraugiškus žingsnius“, sakė V. Putinas ir pridūrė norintis „pabrėžti, kad mes turime visas teises tai daryti“.

JAV nuo lapkričio vidurio skambina pavojaus varpais ir sako, kad Maskva galbūt planuoja didelio masto ataką prieš Ukrainą. Vašingtonas yra įspėjęs V. Putiną, kad tokiu atveju laukia beprecedentės sankcijos.

Vakarų valstybės kaltina Rusiją sutelkus prie savo sienos su Ukraina iki 100 tūkst. karių.

Rusija 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį, o netrukus po to ėmė remti separatistus Donbase, kur tebesitęsia Kijevo pajėgų konfliktas su prorusiškais separatistais, jau nusinešęs per 13 tūkst. gyvybių.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginklų separatistams paremti, bet Maskva tai neigia.

Rusija taip pat neigia dabar planuojanti invaziją ir pareikalavo iš JAV bei NATO teisinių savo saugumo garantijų, taip pat patikinimo, kad Aljansas nebesiplės į rytus.

Praėjusią savaitę Maskva pateikė JAV ir NATO reikalavimus, nurodydama, kad Aljansas nebegali priimti naujų narių ar steigti karinių bazių buvusiose sovietinėse šalyse.

Tačiau V. Putinas antradienį įspėjo, kad netikėtų JAV saugumo garantijomis, net jei Vašingtonas jas pateiktų.

„Mums reikia ilgalaikių, teisiškai įpareigojamų garantijų“, – sakė V. Putinas, bet pridūrė: „Negalime jais pasitikėti... Jungtinės Valstijos lengvai pasitraukia iš visų tarptautinių sutarčių, kurios dėl vienokių ar kitokių priežasčių joms tampa neįdomios.“

Anot V. Putino, įvykiai Jugoslavijoje, Irake ir Sirijoje parodė, kad JAV „daro viską, ką panorėjusios“, bet Ukrainos atveju Rusijai „tiesiog nėra kur trauktis“.

„Daro, ką panorėję. Bet tai, ką jie dabar daro ar bando ir planuoja daryti Ukrainos teritorijoje – tai juk ne už tūkstančio kilometrų nuo mūsų valstybės sienos, tai [daroma] prie mūsų namų slenksčio. Jie turi suprasti, kad mums tiesiog daugiau nėra kur trauktis“, – kalbėjo V. Putinas per Gynybos ministerijos posėdį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 21 13:26
Spausdinti