Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KRYMO TILTAS
V. Putino gimtadienio „dovana“: degė vienintelis tiltas į Krymą
Alfa.lt
Telegram
Dega krymo tiltas.

Ryte Kerčės tilto geležinkelio linijoje kilo stiprus gaisras.

Šeštadienį po pietų ukrainiečių žiniasklaidos priemonė UNIAN, remdamiesi savo šaltiniais, paskelbė, kad Krymo tilto sprogdinimas buvo Ukrainos saugumo tarnybos operacija. Pati tarnyba oficialiai šių tvirtinimų nekomentavo.

„Atrodo, kad dega kuro cisterna. Laukiame oficialios informacijos“, – šeštadienį iš ryto rašė Odesos valstybinės karinės administracijos atstovas Sergejus Bratčukas.

Prorusiški „Telegram“ kanalai pranešė, kad sprogimo metu mirė bent 2 asmenys, nes jų automobiliai yra vandenyje. Dėl blogų oro sąlygų, gelbėtojai negali apžiūrėti įvykio vietos.

Prorusiški „Telegram“ kanalai apie 10 val. skelbė, kad gaisras užgesintas, iškelta baudžiamoji byla dėl padegimo.

Anot jų, iš Krymo per naujas teritorijas bus įrengtas sausumos transporto koridorius į kitus Rusijos Federacijos regionus.

Aneksuoto Krymo „vadovas“ Sergejus Asionovas taip pat sakė, kad poilsiautojai sanatorijose ir viešbučiuose Kryme galės pratęsti atostogas, o visos pragyvenimo išlaidos bus kompensuojamos iš valdžios biudžeto.

Taip pat pranešama, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau buvo informuotas apie sprogimą ant Krymo tilto, sakė jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Pasak jo, V. Putinas „pavedė sukurti vyriausybinę komisiją“ tirti šį įvykį.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailo Podoliakas savo tviterio paskyroje pakomentavo apie sprogimą ant Krymo tilto: „Krymas, tiltas, pradžia. Viskas, kas neteisėta, turi būti sunaikinta, viskas, kas pavogta, turi būti grąžinta Ukrainai, viskas, ką okupavo Rusija, turi būti išvaryta“.

Twitter/Michailo Podoliakas
Įrašas.

Rusijos draudimo įmonių sąjungos duomenimis, sprogimo ant Kerčės tilto padaryta žala siekia 200–500 mln. rublių.

Spalio 8 dieną buvo atšaukti visi autobusų maršrutai iš Krymo į žemyninę Rusijos dalį, praneša vežėjas.

„Susisiekimui tarp Krymo ir Krasnodaro teritorijos organizuoti bus naudojami mažiausiai keturi ar penki keltai“, – pranešė Kubanės jūrų tarnyba.

Kerčės keltų perėja atnaujino veiklą: pirmasis keltas pradėjo pakrovimo darbus, dar trys ruošiasi išvykti, pranešė Susisiekimo ministerija.

Kuro ir maisto tiekimo Kryme užteks mažiausiai 40 dienų, todėl jų kaupti nereikia, tikino Sevastopolio vyriausybės spaudos tarnyba.

Kol kas nėra aišku, kada bus pradėtas tilto remontas.

Kryme kilo panika – prie degalinių rikuojasi žmonių eilės.

Rusijos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad ant tilto kilo didelis gaisras ir žmonėms ten eiti neleidžiama. Jie taip pat patvirtino versiją, kad ant tilto dega degalų cisterna. Laivyba nebuvo pažeista ar sutrikdyta.

Vėliau „Taman“ kelių departamentas informavo RIA Novosti, kad eismas tiltu buvo sustabdytas.

Krymo okupacinės „administracijos“ patarėjas Olegas Kriučovas sakė, kad ant tilto netyčia užsiliepsnojo cisterna su degalais, prikabinta prie traukinio galo.

Rusijos Federacijos Nacionalinis kovos su terorizmu komitetas pranešė, kad gaisro tilte priežastis – sunkvežimio sprogimas.

Pasirodė pirmieji vaizdo įrašai, kuriuose matomas sprogimo momentas. Ukrainos žiniasklaida juokiasi iš rusų įvykių versijos.

„Ant Krymo tilto buvo susprogdintas sunkvežimis... Dėl to užsidegė septynios geležinkelio traukinio kuro cisternos. Iš dalies sugriuvo dvi automobilių tilto dalys“, – teigė rusų komitetas.

Telegram
Įkritęs tiltas.


„Telegram“ kanaluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame tariamai kelių policijos postą kerta susprogdintas ant Krymo tilto sunkvežimis.

Pareigūnai pažiūrėjo į automobilio priekabą, tačiau nieko įtartino neįžvelgė. Po kelių minučių, kaip rodo kameros, sunkvežimis sprogo.

Vaizdo įrašuose matyti, kad gaisras apėmė geležinkelio tilto dalį, taip pat gerokai apgadintas kelias.

Sergejus Bratčukas
Degantis Krymo tiltas.

Anksčiau Rusijos okupuotame pusiasalyje įvyko virtinė sprogimų. Rugpjūčio mėn. sprogimai nugriaudėjo aerodrome netoli Novofedorovkos. Po to rusai pradėjo masiškai palikti pusiasalį.

Užsienio žiniasklaida ilgai svarstė kaip Ukraina „pasveikins“ V. Putiną 70 metų jubiliejaus proga, kuris įvyko penktadienį. Manoma, kad vienintelio tilto į Krymą galimas padegimas ir buvo „dovana“ V. Putinui gimtadienio proga.

Ukrainos žiniasklaida rašo, kad tiltą galimai susprogdino prie automobilio ar traukinio prikabintas sprogmuo. Ši informacija nebuvo patvirtinta.

Kerčės tiltas pastatytas 2018 m. ir tapo vienu iš okupacijos simbolių.

Buvo pranešta, jog per tilto, jungiančio Maskvos aneksuotą Krymą su Rusija sprogimą, žuvo trys žmonės.

Jų teigimu, buvo nustatytas transporto priemonės savininkas.

„Preliminariais duomenimis, žuvo trys žmonės“, – pareiškime teigė Rusijos tyrimų komitetas.

Pasak pareiškimo, žuvusieji greičiausiai buvo „automobilio, buvusio šalia sunkvežimio, kai jis sprogo, keleiviai“.

Skelbiama, kad dviejų aukų, vyro ir moters, kūnai buvo iškelti iš vandens. Jų tapatybės nustatinėjamos. Apie trečiosios aukos palaikus kol kas neskelbiama.

Sprogimas įvyko ankstų šeštadienio rytą, jo metu iš dalies įgriuvo dvi tilto eismo juostos.

Tyrėjų duomenimis, sunkvežimio savininkas buvo Rusijos pietinio Krasnodaro regiono gyventojas.

„Jo gyvenamojoje vietoje atliekami tyrimo veiksmai“, – pranešė tyrėjai.

Jie taip pat nurodė, kad šiuo metu tikrinama sunkvežimio judėjimo dokumentacija.

2022 10 08 08:11
Spausdinti