Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


SUPRASTI RUSIJA
V. Šenderovičius: Aukso ordos sostinė šiandien yra Maskva
Vladimiras Laučius
ura.ru
Viktoras Šenderovičius.

Rusija šiandien vis dar tvarkosi panašiai kaip Čingischano mongolai. Esminis skirtumas toks, kad dabartinė Aukso ordos vadavietė yra ne Kazanėje ar buvusioje sostinėje Berkės Sarajuje, o Maskvoje. Taip interviu laidai „Suprasti Rusiją“ teigia žinomas rusų rašytojas ir publicistas Viktoras Šenderovičius.

„Tiesiog Aukso ordos vadavietė šiandien yra ne Kazanėje, o Maskvoje. Duoklę renkame iš Maskvos, o ne iš Kazanės. Apsieiname savo jėgomis: be Mamajaus ir Batijaus“, – ironizuoja rašytojas.

V. Šenderovičius taip pat aštriai kritikuoja daugelio išsilavinusių bei lyg ir liberaliai mąstančių rusų požiūrį, kad gailėtis pirmiausia reikia karo lauke žūstančių „savų berniukų“.

„Puiki mokytoja, kažkada buvusi mano draugė, parašo man, kad „jos berniukai“ taps šauktiniais, nes negali išvengti šaukimo, o aš renku pinigus tam, kad jie būtų nužudyti, nes padedu Ukrainai ir jos ginkluotosioms pajėgoms. […] Jai net į galvą nešauna, kad tas jos nuostabus berniukas, baigęs mokyklą, žudys kitus berniukus, kurie bus baigę Kyjivo, Charkivo, Zaporižios mokyklas. Žudys tokius pačius kaip jis berniukus. Šią akimirką paaiškėja, kad „jos berniuko“ – ruso – gyvybė yra daug brangesnė nei ukrainiečio berniuko. Kai šitai vyksta imperinėje galvoje, klausimų nekyla. Bet pasirodo, kad šis atavizmas gyvuoja ir mumyse“, – pasakoja ir piktinasi laidos pašnekovas.

JWPLAYER_MAIN:2426

2024 03 08 09:57
Spausdinti