Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KARAS UKRAINOJE
V. Zelenskis: jokių derybų su Rusija Baltarusijoje nebus
BNS
BNS foto
Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad jokių derybų su Rusija Baltarusijoje nebus, skelbia ukrainiečių naujienų agentūra „Unian“.

Kiek anksčiau Kremlius pranešė, kad Rusijos delegacija sekmadienį atvyko į Baltarusiją derybų su ukrainiečių pareigūnais.

V. Zelenskis kreipdamasis į Baltarusijos piliečius sakė, kad jų šalis nėra vienoje pusėje su Ukraina, todėl jokių derybų su rusais Baltarusijos teritorijoje „negali būti“.

„Šiandien jūs visi esate kviečiami į rinkimų apylinkes balsuoti referendume [dėl Konstitucijos pataisų]. Tai galėtų atrodyti kaip įprastas politinis procesas. Tačiau dabar tikrai negali būti nieko įprasto. Dabar priimami visiškai kitokio lygio sprendimai“, – sakė Ukrainos valstybės vadovas.

„Kare, kuris dabar vyksta, jūs nesate su mumis vienoje pusėje. Deja. Iš jūsų teritorijos Rusijos pajėgos leidžia į Ukrainą raketas. Iš jūsų teritorijos žudo mūsų vaikus, griauna mūsų namus, mėgina susprogdinti viską, kas buvo pastatyta per daugelį dešimtmečių – ir, beje, ne tik mūsų, bet ir mūsų tėvų, mūsų senelių“, – sakė Ukrainos vadovas.

„Ir visa tai – taip pat faktiškai referendumas jums, baltarusiai. Jūs sprendžiate, kas jūs esate. Jūs sprendžiate, kuo būti. Kaip jūs žvelgsite į akis savo vaikams, kaip žvelgsite į akis vieni kitiems, savo kaimynams. O mes – jūsų kaimynai. Mes, ukrainiečiai. Būkite Baltarusija, o ne Rusija! Šį pasirinkimą jūs darote būtent dabar. Būtent šiandien“, – pabrėžė jis.

V. Zelenskis taip pats sakė, kad praėjusi naktis buvo žiauri. Visoje Ukrainoje vėl būta apšaudymų, apgadinta gyvenamųjų namų.

„Šiandien šalyje nėra nė vieno objekto, kurio okupantai nelaikytų priimtinu taikiniu. Jie kariauja prieš visus. Jie kariauja prieš viską, kas gyva – prieš vaikų darželius, gyvenamuosius namus ir net prieš greitosios medicininės pagalbos automobilius. Jie naudoja reaktyvinę artileriją, raketas prieš miestų rajonus, kuriuose nėra ir niekada nebuvo jokios karinės infrastruktūros“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Pasak jo, daugelis šalies miestų dabar tiesiog stengiasi išgyventi.

Kremlius sekmadienį pranešė, kad Rusijos delegacija atvyko į Baltarusijos pietryčiuose esantį Gomelio miestą derybų su ukrainiečių pareigūnais.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad delegacijoje yra kariuomenės pareigūnų, diplomatų.

Prieš kelias savaites Rusija dislokavo Baltarusijoje tūkstančius karių, dalyvavusių didelėse bendrose pratybose. Minskas skelbė, kad šios pajėgos paliks šalį pratyboms pasibaigus – vasario 20-ąją, bet vėliau netikėtai paskelbė, kad jos paliekamos neribotam laiku.

Ketvirtadienį paryčiais Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pradėjus didelio masto puolimą, Baltarusijoje dislokuoti daliniai įsiveržė į Ukrainos šiaurinę dalį ir pradėjo judėti gana arti sienos esančios šalies sostinės link.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 27 11:07
Spausdinti