Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
V. Zelenskis planuoja vizitą JAV
BNS
Scanpix
V. Zelenskis Bachmute.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį per vizitą Vašingtone susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu ir kreipsis į Kongresą, pranešė Baltieji rūmai.

Tai bus jo pirmoji kelionė už šalies ribų nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį.

V. Zelenskis susitiks su J. Bidenu Baltuosiuose rūmuose, kur bus paskelbtas „reikšmingas naujas saugumo pagalbos paketas“, sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre.

Vienas aukšto rango administracijos pareigūnas sakė, kad į šį paketą įeina pažangios oro gynybos sistemos „Patriot“.

Pasak Baltųjų rūmų, šiuo vizitu Rusijai bus pasiųsta aiški žinia apie Vakarų vienybę.

Slapta organizuotas vizitas vyks tą pačią dieną, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketina susitikti su savo kariuomenės vadais, kad įvertintų karo Ukrainoje rezultatus ir išsikeltų tikslus kitiems metams.

Tai bus pirmoji V. Zelenskio kelionė už Ukrainos ribų nuo Rusijos pajėgų įsiveržimo vasario mėnesį, kai Kremlius planavo greitai užimti Kyjivą ir didžiąją kaimyninės šalies dalį.

Tačiau vizitas Vašingtone vyks karui peržengus 300 dienų ribą, Rusijos pajėgas sustabdžius atkakliai, Vakarų ginkluotės remiamai Ukrainos kariuomenei. Rusai buvo priversti trauktis iš kai kurių užimtų teritorijų, o dabar stengiasi išvengti tolesnių nesėkmių.

Šis vizitas „pabrėš Jungtinių Valstijų tvirtą įsipareigojimą ginti Ukrainą tiek, kiek reikės“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovės spaudai K. Jean-Pierre pareiškime.

„Kovoja už demokratiją“

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi laiške Kongreso nariams nurodė, kad trečiadienio vakarą jie turėtų dalyvauti „labai ypatingame“ demokratijai skirtame renginyje.

Ji žurnalistams vėlai antradienį vizito nepatvirtino, tačiau sakė, kad tokio „absoliutaus didvyrio“ kaip V. Zelenskis apsilankymas „suteiktų garbės Jungtinių Valstijų Kongresui“.

Kovodami su V. Putinu Ukrainos žmonės „kovoja už demokratiją mums visiems“, pabrėžė N. Pelosi.

V. Zelenskis, be poilsio vadovaujantis jau 10 mėnesių trunkančiam žiauriam karui su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, dažnai kalbasi su lyderiais ir šalininkais visame pasaulyje, tačiau tik telefonu ar vaizdo ryšiu.

Jo planuojama kelione pripažįstama, kad Jungtinės Valstijos yra svarbiausia Ukrainos pastangų rėmėja, jau suteikusi apie 50 mlrd. JAV dolerių (apie 47 mlrd. eurų) vertės pagalbą, įskaitant apie 20 mlrd. JAV dolerių (apie 19 mlrd. eurų) paramą saugumui.

Iš fronto į Vašingtoną

Kelionė rengiama po to, kai V. Putinas pirmadienį apsilankė Baltarusijoje ir pakurstė Ukrainos nerimą, kad Rusijos pajėgos gali pradėti naują puolimą iš šiaurės.

Iš Baltarusijos vasario mėnesį buvo surengtas pirmas Kyjivo puolimas, bet jį Ukrainos pajėgos atrėmė, ir tai buvo neįtikėtinas Maskvos pajėgų pralaimėjimas pirmosiomis karo savaitėmis.

44-erių V. Zelenskis antradienį aplankė Ukrainos karius Bachmute ir pavadino šį kovų epicentru tapusį miestą fronto tvirtove.

Žiaurus tranšėjų karas ir artilerijos mūšiai aplink Bachmutą, kadaise garsėjusį vynuogynais ir druskos kasyklomis, sulygino su žeme didelę dalį miesto ir jo apylinkių.

„Čia, Donbase, jūs saugote visą Ukrainą... Jie čia padarys viską, ką darė kituose šalies miestuose, nes jie nenori, kad egzistuotų kas nors ukrainietiška, esu tuo įsitikinęs“, – savo kariams pasakė V. Zelenskis.

„Tai ne tik Bachmutas, tai – Bachmuto tvirtovė“, – sakė jis, įteikdamas apdovanojimus kariams.

Kariai savo ruožtu įteikė V. Zelenskiui Ukrainos vėliavą su užrašytais savo vardais ir paprašė ją perduoti J. Bidenui ir JAV Kongresui.

„Mūsų padėtis sudėtinga, priešas didina savo skaičių. Mūsų vaikinai drąsesni, bet mums reikia daugiau ginklų“, – jų žodžius pacitavo V. Zelenskis.

Pastaruosius du mėnesius Rusija intensyvina atakas prieš šalies infrastruktūrą.

Prasidėjus atšiaurioms žiemos sąlygoms, raketų ir dronų smūgiai milijonus ukrainiečių paliko be elektros, vandens ir šilumos.

Jungtinės Valstijos ir Europos sąjungininkės į šalį skubiai siunčia generatorių, taip pat didelių priešlėktuvines gynybos sistemų, reikalingų atskriejančioms raketoms numušti.

Pasak Vakarų pareigūnų, „Patriot“ sistemos taip pat galėtų apsaugoti Ukrainą nuo trumpojo nuotolio balistinių raketų, kurių Rusija karui siekia gauti iš Irano.

2022 12 21 09:05
Spausdinti