Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


RUSIJOS TURTAI VAKARUOSE
V. Zelenskis reikalauja perleisti Ukrainai įšaldytą Rusijos turtą
ELTA
president.gov.ua
Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareikalavo perleisti jo šaliai visą įšaldytą Rusijos turtą. „Viskas turi būti konfiskuota ir panaudota kovai su teroru“, – sakė jis trečiadienio vakarą tradiciniame savo vaizdo kreipimesi. Ukraina esą glaudžiai bendradarbiauja su savo partneriais, kad būtų priimtas sprendimas dėl Rusijos turto.

Šis galimas finansavimo šaltinis jau beveik dvejus metus su Rusijos agresija kovojančiai Ukrainai svarbus ir dėlto, kad stringa kiti pinigų srautai. Trečiadienį dėl vidaus politinio ginčo tarp respublikonų ir demokratų JAV Senatui nepavyko priimti milijardinio paramos Kyjivui paketo.

Apie užsienyje įšaldytą Rusijos turtą V. Zelenskis Kyjive kalbėjo ir su ES diplomatijos vadovu Josepu Borrelliu. „Mums tikrai reikia vieningo ir stipraus sprendimo, – kalbėjo prezidentas. – Sprendimo, kuris įrodo, kad mes kartu gerbiame tarptautinę teisę ir nekreipiame dėmesio į teroristinę valstybę“. Ankstesniais V. Zelenskio duomenimis, tai būtų apie 300 mlrd. dolerių (278 mlrd. eurų) suma.

ES planuoja pirmajame etape Ukrainai pervesti įšaldyto Rusijos centrinio banko turto pajamas. Ir tai reikštų kelis milijardus eurų per metus. Rusijos turto nusavinimas laikomas teisiškai sudėtingesniu. Ir G7 grupės šalys Rusijos lėšas nori panaudoti Ukrainai.

2024 02 08 10:42
Spausdinti