Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
V. Zelenskis šokiruotas dėl nepakankamos pagalbos po užtvankos katastrofos
BNS
Scanpix
Chersonas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį išreiškė susirūpinimą dėl nepakankamos Jungtinių Tautų ir Raudonojo Kryžiaus pagalbos po Rusijos okupuotos Kachovkos užtvankos griūties, kuri sukėlė humanitarinių ir ekologinių pasekmių.

„Jų ten nėra“, – duodamas interviu vokiečių dienraščiui „Bild“ anglų kalba sakė V. Zelenskis ir pridūrė, kad jį „ištiko šokas, nes manau, kad tai yra pajėgos, kurios turi būti ten, kad gelbėtų žmonių gyvybes“.

Netoli fronto linijos Ukrainoje sugriuvusi užtvanka užtvindė dešimtis kaimų ir dalį netoliese esančio miesto, todėl baiminamasi humanitarinės katastrofos.

Pareigūnai teigė, kad tūkstančiai žmonių turės palikti savo namus, o daugelis jau dabar tai daro savo jėgomis.

Vėliau interviu metu, kalbėdamas ukrainietiškai, V. Zelenskis, pasak vokiečių vertėjo, sakė, kad per nelaimę „žuvo žmonės ir gyvūnai“.

„Nuo užtvindytų namų stogų žmonės mato plūduriuojančius nuskendusius žmones“, – sakė jis.

Jis pridūrė, kad buvo sunku išvežti žmones iš okupuoto Chersono regiono.

„Kai mūsų pajėgos bando juos išvesti, okupantai į juos šaudo iš tolo“, – sakė jis.

V. Zelenskis sakė, kad dar prieš metus su tarptautiniais Ukrainos partneriais pasidalijo žvalgybine informacija, rodančia, kad yra rizika, jog į užtvanką gali būti pasikėsinta.

„Pasidalijome šia informacija su savo partneriais ir visi jie teigė, kad rizika, jog užtvanka bus susprogdinta, yra labai didelė“, – sakė jis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad ketvirtadienį pirmininkaus skubios koordinavimo grupės su Ukraina posėdžiui dėl „piktinančio užtvankos sunaikinimo“.

Prancūzija taip pat pareiškė, kad siųs pagalbą Ukrainai.

„Prancūzija smerkia šį žiaurų aktą, keliantį pavojų gyventojams. Per kelias artimiausias valandas atsiųsime pagalbą, kad patenkintume neatidėliotinus poreikius“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

2023 06 08 08:16
Spausdinti