Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


AFGANISTANAS
Vakarai smerkia Talibaną dėl buvusių saugumo pajėgų narių žudynių
BNS
Scanpix

Jungtinių Valstijų vadovaujama Vakarų šalių grupė ir jų sąjungininkai šeštadienį pasmerkė Talibaną dėl „neatidėliotinų“ buvusių Afganistano saugumo pajėgų narių žudymų, apie kuriuos praneša žmogaus teisių grupės.

Šalys reikalauja skubaus tyrimo.

„Esame smarkiai susirūpinę dėl pranešimų apie neatidėliotinus žudymus ir priverstinius buvusių Afganistano saugumo pajėgų narių dingimus, kuriuos fiksuoja „Human Rights Watch“ ir kiti“, – teigiama bendrame Jungtinių Valstijų, Europos Sąjungos, Australijos, Didžiosios Britanijos, Japonijos ir kitų šalių pareiškime, kurį išplatino JAV valstybės departamentas.

„Pabrėžiame, kad įtariamais veiksmais yra vykdomi žmogaus teisių pažeidimai, o patys veiksmai prieštarauja Talibano paskelbtai amnestijai“, – pažymėjo šalių grupė ir naujus Afganistano vadovus paragino amnestijos įgyvendinimą užtikrinti „visoje šalyje ir visuose ranguose“.

Šios savaitės pradžioje paskelbtoje ataskaitoje „Human Rights Watch“ nurodė užfiksavusi neatidėliotiną 47 buvusių Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų narių, kitų kariuomenės darbuotojų, policininkų ir žvalgybos agentų egzekuciją ar priverstinį dingimą po to, kai jie „pasidavė Talibano pajėgoms ar buvo jų sulaikyti“ nuo rugpjūčio vidurio iki spalio.

„Užfiksuoti atvejai privalo būti nedelsiant skaidriai ištirti, o atsakingieji už tai privalo būti patraukti atsakomybėn, ir apie šiuos žingsnius privalu aiškiai pranešti viešumoje, kad tai būtu neatidėliotina atgrasymo priemonė nuo tolesnių žudymų ir dingimų“, – nurodoma pareiškime, kurį pasirašė ir Kanada, Naujoji Zelandija, Rumunija, Ukraina bei kelios kitos Europos šalys.

„Mes ir toliau vertinsime Talibaną pagal jo veiksmus“, – pažymima pareiškime.

Siekia respektabilumo

Talibanas valdžią Afganistane perėmė rugpjūtį po to, kai žlugo JAV remta vyriausybė ir šalies kariuomenė. Į valdžią talibai grįžo po maždaug dvidešimties metų pertraukos. Fundamentalistinį jų valdymą, kuriam būdingas brutalus elgesys su moterimis, žmogaus teisių nesilaikymas ir radikalus islamo aiškinimas, anuomet nutraukė JAV pajėgos.

Šiandieniniai Talibano lyderiai siekia tarptautinio respektabilumo ir žada, kad jų režimas bus kitoks.

Tačiau naujoji Afganistano valdžia ir toliau vykdo žiaurias bausmes, o Jungtinės Tautos yra išreiškusios nerimą dėl „įtikinamų kaltinimų“, kad Talibanas po savo pergalės ėmė žudyti iš keršto, nors žadėjo amnestiją žlugusios valdžios kariams.

Savo ataskaitoje „Human Rights Watch“ rašo, kad Talibano lyderiai buvusiems saugumo pajėgų nariams yra nurodę registruotis valdžios institucijose, kad būtų įvertinti jų ryšiai su tam tikrais kariniais ar specialiųjų pajėgų daliniais, ir gautų laišką, garantuojantį jų saugumą.

„Tačiau Talibanas gautus duomenis naudoja per kelias dienas nuo registracijos įvykdyti neatidėliotinas egzekucijas ar priverstinai pradanginti žmones, o jų artimiesiems ar bendruomenėms paliekamas rūpestis ieškoti jų palaikų“, – nurodoma ataskaitoje.

Anksčiau šią savaitę Vašingtonas surengė derybas su Talibano pareigūnais. Tai buvo jau antras diskusijų raundas nuo tada, kai JAV pajėgos paliko šalį.

Per derybas Dohoje JAV pareigūnai radikalią islamistinę grupuotę paragino suteikti moterims ir mergaitėms prieigą prie švietimo visoje šalyje. Jie taip pat „išreiškė didelį susirūpinimą dėl pranešimų apie tariamus žmogaus teisių pažeidimus“, nurodė vienas JAV pareigūnas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 05 11:01
Spausdinti