Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PALESTINA
Vakarų Krante nušauta „al Jazeera“ žurnalistė televizija kaltina Izraelį
BNS
Scanpix
Sh. Abu Akleh kūnas ir gedėtojai.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad anksti trečiadienį okupuotame Vakarų Krante per šaudymą žuvo televizijos „al Jazeera“ žurnalistė, o ši žiniasklaidos priemonė dėl savo darbuotojos mirties kaltina Izraelį.

Pranešama, kad šaudyta per Izraelio kariuomenės reidą Džanino mieste Vakarų Kranto šiaurėje.

Shireen Abu Akleh buvo šauta į veidą ir netrukus ji mirė, nurodė ministerija. Kitas palestiniečių žurnalistas, dirbantis Jeruzalėje leidžiamam laikraščiui „al Quds“, taip pat buvo sužeistas, bet jo būklė stabili.

Kanalas „al Jazeera“ savo pranešime pareiškė, kad Izraelio pajėgos „šaltakraujiškai“ nužudė palestiniečių teritorijose dirbusią žurnalistę.

„Izraelio okupacinės pajėgos šaltakraujiškai nužudė „al Jazeera“ korespondentę Palestinoje, pažeisdamos tarptautinius įstatymus ir normas“, – sakoma Katare įsikūrusio transliuotojo pranešime.

„Raginame tarptautinę bendruomenę pasmerkti Izraelio okupacines pajėgas ir pareikalauti iš jų atsakomybės už tai, kad jos tyčia nusitaikė į mūsų kolegę Shireen Abu Akleh ir ją nužudė“, – priduriama jame.

Pasak vieno naujienų agentūros AFP žurnalisto, Sh. Abu Akleh buvo nušauta Izraelio karių, jai rengiant reportažą apie reidą Džanino pabėgėlių stovykloje.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat nurodė, kad į reporterius šovė izraeliečiai. Filmuotoje incidento medžiagoje matyti, kad Sh. Abu Akleh vilkėjo mėlyną neperšaunamą liemenę su aiškiu užrašu „Spauda“.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos kariai Džanine buvo intensyviai apšaudyti, prieš juos buvo panaudota sprogmenų ir jie atsakė ugnimi. Kariuomenė nurodė „tirianti įvykį ir... galimybę, kad į žurnalistus šovė palestiniečiai“.

Izraelis pastarosiomis savaitėmis kone kasdien vykdo reidus okupuotame Vakarų Krante. Jie rengiami dėl kruvinų išpuolių Izraelio teritorijoje, kurių daugelį įvykdo palestiniečiai iš Džanino ar jo apylinkių. Šis miestas, ypač jo pabėgėlių stovykla, seniai garsėja kaip kovotojų bastionas.

Izraelis Vakarų Krantą užėmė per 1967 metų Artimųjų Rytų karą. Palestiniečiai nori, kad ši teritorija būtų pagrindinė jų būsimos valstybės dalis. Izraelio kariškių valdomame Vakarų Krante gyvena beveik 3 mln. palestiniečių, be to, Izraelis šioje teritorijoje yra pastatęs per 130 gyvenviečių, kur gyvena kone 500 tūkst. Izraelio pilietybę turinčių žydų naujakurių.

Izraeliečiai seniai kritiškai vertina „al Jazeera“ reportažus, bet valdžia paprastai leidžia jos žurnalistams dirbti laisvai. Kita „al Jazeera“ reporterė, Givara Budeiri, pernai buvo trumpam sulaikyta per protestą Jeruzalėje ir gydyta dėl rankos kaulų lūžio, darbdavių teigimu, patirto policijai šiurkščiai elgiantis su ja.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 11 09:32
Spausdinti