Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UKRAINA
Vakarų valstybės pasiryžusios siekti, kad būtų gerbiamas Ukrainos suverenitetas
BNS
Scanpix
E. Macronas.

Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Jungtinės Karalystės ir JAV lyderiai pirmadienį per bendrą pokalbį telefonu sakė, jog jų šalys pasiryžusios siekti, kad būtų gerbiamas Ukrainos suverenitetas ir teritorinis vientisumas, informavo Eliziejaus rūmai.

Lyderiai taip pat „išreiškė įsipareigojimą veikti, kad būtų išlaikyta taika ir saugumas Europoje“, po skambučio pranešė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono biuras.

Šis pokalbis įvyko tvyrant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų šalių, kurios kaltina Maskvą telkiant pajėgas prie Ukrainos sienos, galimai ruošiantis įsiveržimui, ir artėjant JAV prezidento Joe Bideno ir Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino virtualiam susitikimui.

Kaip pranešė E. Macrono biuras, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, JK ir JAV lyderiai pabrėžė, kad Rusija turi aktyviai įsitraukti į derybas su Ukraina „Normandijos ketverto“ formatu. Be Ukrainos ir Rusijos jam dar priklauso Prancūzija ir Vokietija.

Diplomatinis koordinavimas Ukrainos klausimu vyko ilgai lauktos JAV ir Rusijos lyderių vaizdo konferencijos šia tema išvakarėse ir po ankstesnio Baltųjų rūmų įspėjimo, kad Rusijos agresijos prieš Ukrainą atveju Vašingtonas yra pasirengęs imtis veiksmų Maskvos atžvilgiu.

Jungtinės Valstijos pasirengusios sustiprinti savo karinį buvimą Rytų Europoje, jei Maskva įsiveržtų į Ukrainą, perspėjo Baltieji rūmai.

Kijeve augant būgštavimams, kad Rusija rengia invaziją į Ukrainą, šios šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį apsilankė prie rytinės kontaktinės linijos Donbase.

Ukraina kovoja su prorusiškais separatistais šalies rytiniuose Luhansko ir Donecko regionuose nuo 2014 metų, kai Maskva užėmė Krymo pusiasalį. Per šį konfliktą jau žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių.

Kijevas ir jo Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant karius ir ginklus per sieną, kad paremtų separatistus, nors Maskva tokius kaltinimus neigia.

Jungtinės Valstijos ir Kijevo sąjungininkės pastarosiomis savaitėmis kaltina Rusiją telkiant pajėgas prie savo vakarinių sienų ir planuojant įsiveržti į Ukrainą.

Vienas aukšto rango JAV pareigūnas penktadienį laikraščiui „Washington Post“ sakė, kad Rusija gali pradėti puolimą kitų metų pradžioje, įtraukdama iki 175 000 karių.

Rusija neigia turinti tokių planų ir šiuos kaltinimus vadina Vakarų „isterija“, kuria siekiama dar padidinti įtampą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 07 08:52
Spausdinti