Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BRANDUOLINIAI GINKLAI
Valstybinė žiniasklaida: Š. Korėjos lyderis „stiprins“ šalies branduolinę ginkluotę
BNS
Scanpix
Kim Jong Unas.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, sakydamas kalbą kariniame parade Pchenjane, pareiškė, kad „stiprins ir tobulins“ šalies branduolinę ginkluotę, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Toliau imsimės veiksmų, kad kuo sparčiau stiprintume ir plėtotume savo šalies branduolinius pajėgumus“, – sakė Kim Jong Unas, kurį cituoja oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Remiantis KCNA pranešimu, Kim Jong Unas kalbėjo pirmadienio vakarą per karinį paradą, skirtą Korėjos liaudies revoliucinės armijos įkūrimo 90-mečiui, Kim Il Sungo aikštėje Pchenjane.

Šiaurės Korėjai jau seniai taikomos griežtos tarptautinės sankcijos dėl jos vykdomos branduolinės ginkluotės programos, o daugkartiniai bandymai derybose įtikinti Kim Jong Uną nutraukti šią programą buvo nesėkmingi.

Pirmadienį Kim Jong Unas sakė, kad šalies branduolinis ginklas yra „nacionalinės galios simbolis“ ir jis turėtų būti diversifikuotas.

„Ruošdamiesi neramiai politinei ir karinei situacijai bei visokioms krizėms ateityje... toliau didinsime savo branduolines pajėgas kaip įmanoma greičiau“, – nurodė jis.

Pchenjanas šiemet atliko daugiau nei tuziną ginkluotės bandymų, įskaitant didžiausią savo istorijoje tarpžemyninės balistinės raketos bandymą nuo 2017 metų.

Tuo metu, kai vyko Kim Jong Uno ir tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo derybos, 2019 metais įstrigusios, Pchenjanas buvo nutraukęs tolimojo nuotolio raketų bandymus.

JAV ir Pietų Korėjos pareigūnai ir ekspertai perspėja, kad Šiaurės Korėja netrukus pirmą kartą nuo 2017 metų gali atnaujinti branduolinių ginklų bandymus.

Palydovinės nuotraukos rodo atnaujintą veiklą Pungjė-ri branduolinių bandymų komplekso viename tunelyje, nors Šiaurės Korėja teigė jį susprogdinusi 2018 metais, ruošiantis D. Trumpo ir Kim Jong Uno pirmajam susitikimui.

Branduolinė ataka?

KCNA pranešė, kad Kim Jong Unas pirmadienį stebėjo didžiulį karinį paradą, kuriame pasirodė desantininkai, didžiausios ir galingiausios šalies raketos ir tūkstančiai žygiuojančių karių.

Kim Jong Unas pareiškė, jog nors pagrindinis šalies branduolinių ginklų tikslas yra atgrasymas, jie galėtų būti panaudoti tuo atveju, jei būtų atakuojami Šiaurės Korėjos „pagrindiniai interesai“.

„Jei kokios nors jėgos bandys uzurpuoti pagrindinius mūsų šalies interesus, mūsų branduolinės pajėgos neturės kito pasirinkimo, kaip netikėtai vykdyti savo antrąją misiją“, – perspėjo jis.

Daugelis parade tikėjosi išvysti moderniausius Šiaurės Korėjos ginklus, įskaitant tarpžemyninę balistinę raketą (TŽBR) „Hwasong-17“ ir hipergarsinių bei iš povandeninių laivų paleidžiamų balistinių raketų.

KCNA pranešė, kad parade tikrai buvo parodyta raketa „Hwasong-17“, kurią Šiaurės Korėja teigia sėkmingai išbandžiusi kovo 24 dieną.

„Žiūrovai garsiai džiūgavo iš susijaudinimo pamatę milžinišką TŽBR „Hwasongpho-17“, kuri kovo 24 dieną pakilo į dangų, kad pademonstruotų pasauliui absoliučią Šiaurės Korėjos galią ir mūsų Respublikos strateginę padėtį pasaulyje“, – pranešė KCNA.

Tuo metu valstybinė žiniasklaida skelbė apie „stebuklingą“ raketos „Hwasong-17“ paleidimą ir išplatino nuotraukas, rodančias, jog šį bandymą stebėjo pats šalies lyderis.

Tačiau Pietų Korėjos ir JAV ekspertai priėjo prie išvados, kad iš tikrųjų buvo paleista mažiau pažangi tarpžemyninė balistinė raketa „Hwasong-15“. Tokią raketą Pchenjanas buvo išbandęs 2017-aisiais.

Seule įsikūrusi specializuotas naujienų portalas „NK News“ paskelbė raketos „Hwasong-17“ nuotraukų iš parado, kurios, anot pranešimo, buvo išspausdintos valstybiniame laikraštyje „Rodong Sinmun“.

Šiaurės Korėja rengia karinius paradus, pažymėdama svarbias šventes ir įvykius. Juose paprastai žygiuoja tūkstančiai karių, rieda šarvuotų mašinų ir tankų kolonos, o parado kulminacija tampa raketų, kuriomis puikuojasi Pchenjanas, demonstravimas.

Stebėtojai atidžiai stebi šiuos renginius, ieškodami užuominų apie naujausius Šiaurės Korėjos turimus ginklus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 26 09:16
Spausdinti