Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


LYČIŲ LYGYBĖ
Vatikanas padėjo Rusijai sužlugdyti Švedijos „feministinę diplomatiją“
BNS
Facebook
Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde.

Vatikanas penktadienį netikėtai prisidėjo prie Rusijos, kad blokuotų Švedijos pasiūlymą didinti moterų vaidmenį sprendžiant tarptautinius ginčus.

Švedija, sukūrusi „feministinės diplomatijos“ koncepciją ir šiuo metu pirmininkaujanti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), pasiūlė tokią neįpareigojančią rezoliuciją.

Tačiau tekstą, kuris viešai nebuvo paskelbtas, blokavo Rusija ir Vatikanas, baigiantis organizacijos susitikimui Stokholme sakė Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde.

Deklaracija, kurioje buvo akcentuojamas „ekonominis moterų įgalinimas“, siekta patvirtinti būtinybę stiprinti jų pozicijas visuomenėje, skatinant pasaulio saugumą ir moterų vaidmenį sprendžiant konfliktus.

ESBO priima nedaug tekstų, nes jiems reikia vienbalsio pritarimo, o šalys narės laikosi skirtingų pažiūrų. Ypač dažnai kitokią poziciją deklaruoja Rusija.

Vis dėlto Švedija turėjo daug vilčių, kad šis tekstas bus priimtas, ir nustebo, kad Vatikanas padėjo jį atmesti.

"[Rusija ir Vatikanas] nesutinka dirbti dėl lyčių lygybės klausimų ir dėl to labai apgailestauju“, – sakė A. Linde baigiamojoje ESBO ministrų susitikimo spaudos konferencijoje.

„Tikrai tikėjausi, kad dėl to bus priimtas sprendimas; esu labai nusivylusi“, – sakė ji.

Iš maždaug 20 rezoliucijų, kurias savo pirmininkavimo metu parengė Švedija, buvo priimta tik viena – dėl klimato.

Opiausias tekstas – dėl Ukrainos – buvo blokuotas nė nepasiekęs plenarinio posėdžio. Pasak diplomatų, Maskvos veto buvo neišvengiamas, nes rezoliucijos tekste deklaruojama, kad Krymas yra Ukrainos dalis, nors Rusija šį Juodosios jūros pusiasalį aneksavo 2014 metais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 04 14:56
Spausdinti