Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VENGRIJA
Vengrijoje prasideda pirminiai rinkimai: šalies opozicija tikisi įveikti V. Orbaną
BNS
Scanpix
V. Orbanas.

Naujai susivieniję Vengrijos opozicijos politikai šeštadienį eina prie balsadėžių dalyvauti pirmuosiuose šalyje pirminiuose rinkimuose, kurie, kaip jie tikisi, padės perimti valdžią iš dešiniųjų pažiūrų ministro pirmininko Viktoro Orbano.

Po daugelį metų trukusių ginčų ir virtinės triuškinamų pralaimėjimų kadaise susiskaldžiusi opozicija susivienijo siekdama bendro tikslo – per ateinančiais metais vyksiančius rinkimus išstumti ilgametį lyderį iš valdžios.

Pernai sudarytas šešių partijų aljansas vienija margą virtinę politinių jėgų: kairiąsias, liberaliąsias ir buvusias ultradešiniąsias.

Visos jos kaltina 58 metų V. Orbaną, nuolat konfliktuojantį su Briuseliu dėl migracijos ir teisės viršenybės klausimų, korupcija ir augančiu autoritarizmu nuo pat jo atėjimo į valdžią 2010 metais.

Dabar opozicija tikisi, kad naujoji pirminių rinkimų sistema padės jiems įveikti Vengrijos valdančiąją partiją „Fidesz“.

„Opozicija gali varžytis su „Fidesz“ tik tuo atveju, jeigu ji yra viename bloke – mes tai sužinojome iš savo karčios patirties“, – naujienų agentūrai AFP sakė žaliųjų partijos LMP kandidatas Antalas Csardi.

2012-aisiais įvesta sistema, veikianti principu „laimėtojas gauna viską“, 2014 ir 2018 metais leido „Fidesz“ užsitikrinti „superdaugumą“ parlamente, nors ji laimėjo mažiau nei pusę balsų.

Tuo metu pirminiai rinkimai leis opoziciją palaikantiems rinkėjams atiduoti savo balsus už bendrus stovyklos kandidatus, kurie kiekvienoje iš 106 Vengrijos rinkimų apygardų mes iššūkį tiek pačiam V. Orbanui, tiek varžovams iš „Fidesz“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 18 14:24
Spausdinti