Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


BALSAS IŠ KAPO
„Vidurdienio protestas“: J. Navalnaja ragina rusus rinkimų dieną surengti protestą prieš V. Putiną
ELTA
YouTube
Julija Navalnaja.

Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno našlė trečiadienį paragino rusus rinkimų dieną surengti protestą prieš prezidentą Vladimirą Putiną, sudarant ilgas eiles prie balsavimo apylinkių.

Julija Navalnaja pažadėjo tęsti savo vyro veiklą ir pasipriešinimą Kremliui po to, kai praėjusį mėnesį A. Navalnas mirė atokiame Arkties kalėjime.

„YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše J. Navalnaja parėmė iniciatyvą bandyti perpildyti balsavimo apylinkes per šį mėnesį visoje šalyje vyksiančius rinkimus, kuriuose V. Putinas turėtų užsitikrinti dar vieną šešerių metų prezidento kadenciją.

„Į rinkimų apylinkes reikia eiti vieną dieną vienu metu: kovo 17-ąją, 12.00 val. Ką daryti toliau? Galite rinktis. Galite balsuoti už bet kurį kandidatą, išskyrus Putiną. Galite sugadinti savo biuletenį. Galite didelėmis raidėmis parašyti „Navalnas“, – sakė J. Navalnaja vaizdo įraše.

Kovo 15–17 d. rengiamą balsavimą ji pavadino „apgavyste“ ir sakė, kad akivaizdu, jog V. Putinas „paskelbs kokį tik nori rezultatą“.

A. Navalnas taip pat palaikė pasiūlymą, kurį organizatoriai pavadino „vidurdieniu prieš Putiną“, viename iš savo paskutinių pranešimų, perduotų iš kalėjimo dar iki mirties.

Trečiadienį J. Navalnaja sakė, kad ji vilties sėmėsi iš tūkstančių žmonių, kurie po praėjusį penktadienį vykusių laidotuvių aplankė A. Navalno kapą su gėlėmis ir palinkėjimais.

Vadindama juos „drąsiausiais ir sąžiningiausiais mūsų šalies žmonėmis“, ji teigė, kad šis palaikymo ženklas įrodo, jog Rusijoje yra didelė opozicija Kremliui. „Mūsų daug ir mes esame stiprūs“, – sakė ji.

Kremlius grasino A. Navalno gedėtojams areštais pagal griežtus įstatymus, nukreiptus prieš protestus.

Šimtai žmonių buvo sulaikyti dedantys gėles ir plakatus prie improvizuotų memorialų opozicijos lyderiui visoje Rusijoje.

Maskvos policija nuo to laiko suėmė mažiausiai penkis žmones, kurie dalyvavo A. Navalno laidotuvėse arba aplankė jo kapą, teigė žmogaus teisių gynimo organizacija „OVD-Info“.

2024 03 06 14:38
Spausdinti