Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PARAMA UKRAINAI
Vieningas ES parlamentų kreipimasis į JAV Atstovų Rūmų pirmininką: nebegalima delsti, Ukrainai ginklų reikia dabar
ELTA
EP
Europos Parlamentas.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kartu su dar 22 Europos Parlamento ir Europos Sąjungos (ES) šalių parlamentų pirmininkais dėl paramos Ukrainai skyrimo kreipėsi į Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Atstovų Rūmų pirmininką Mike’ą Johnsoną.

Kreipimusi parlamentų vadovai pakvietė kolegą parodyti asmeninę lyderystę Kongresui priimant sprendimus dėl JAV pagalbos užsienio valstybėms ir Ukrainai reikalingų lėšų kovai tęsti.

„Nebegalima delsti. Šiuo metu, kai naikinama pasaulio tvarka, turime veikti visi ir greitai. Europa didina gynybinius pajėgumus, tačiau suprantame, kad tik kolektyviniai veiksmai gali susitvarkyti su iššūkiais. Todėl kreipėmės į kolegą, prašydami imtis asmeninės lyderystės ir tikėdamiesi, kad Kongresas priims istorinius sprendimus dėl 60,06 mlrd. dolerių paramos Ukrainai. Jai dabar reikia ginklų, kad pasiektų savo ir mūsų pergalę“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Kreipimesi pabrėžiama, kad parama Ukrainai yra ne tik investicija į individualų, bet ir į kolektyvinį šalių saugumą.

„Mūsų šalys yra įsipareigojusios toliau didinti paramą Ukrainai ir jos gynybos pajėgumams, vertinant tai, kaip didelę investiciją į individualų ir kolektyvinį saugumą. Blogio ašis turi būti nugalėta, o nusikaltėliai patraukti atsakomybėn. Tai bus reikšminga atgrasymo priemonė nuo tolimesnių konfliktų ir sugrąžins mūsų tautoms kontrolės ir saugumo jausmą“, – pabrėžiama kreipimesi.

„Ženkite kitą žingsnį priimdami istorinį sprendimą dėl HR 815, kuris užtikrins JAV paramą užsienio šalims ir aprūpins Ukrainą reikalingu finansavimu jos tęstinumui“, – rašome atvirame laiške JAV Atstovų Rūmų pirmininkui.

ELTA primena, kad NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas vasario viduryje primygtinai paragino JAV Atstovų Rūmus neblokuoti prezidento Joe Bideno vyriausybės planuojamos karinės paramos Ukrainai.

Kiek anksčiau JAV Senatas pritarė naujai 60 mlrd. dolerių vertės karinei paramai Ukrainai. Savo sutikimą dar turės duoti ir Atstovų Rūmai, tačiau čia nežymią daugumą turi respublikonai, kurie priešinsi tolesnei pagalbai Kyjivui.

2024 02 28 13:03
Spausdinti