Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKA
Vokietija atidarė antrąjį suskystintųjų gamtinių dujų terminalą
BNS
Scanpix
O. Scholzas terminalo atidarymo renginyje.

Vokietija savaitgalį atidarė savo antrąjį suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą, kuris buvo pastatytas didžiausiai Europos ekonomikai siekiant atsikratyti priklausomybės nuo rusiškų energijos šaltinių.

Ceremonijoje Liubmino mieste Baltijos jūros pakrantėje šeštadienį dalyvavo ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, prieš mažiau nei mėnesį dalyvavęs pirmojo šalies SGD terminalo šiauriniame Vilhelmshafeno uoste atidarymo ceremonijoje.

Ateinančiais mėnesiais Vokietijoje turėtų būti atidaryti dar keli tokie terminalai, įskaitant dar vieną terminalą Liubmine.

Vokietija stato SGD terminalus, siekdama išvengti energijos deficito. Tad, be terminalų, šalis taip pat laikinai įjungė senąsias nafta ir anglimis kūrenamas elektrines ir iki balandžio vidurio pratęsė paskutinių trijų atominių elektrinių, kurias buvo planuota išjungti 2022 metų pabaigoje, eksploatavimo terminą.

Netrukus po pernai vasarį Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą O. Scholzas paskelbė, kad jo vyriausybė nusprendė skubiai pastatyti pirmuosius SGD terminalus.

Vokietija taip pat pasirūpino prieš žiemą užpildyti savo dujų saugyklas. Vokietijos tinklų reguliavimo institucija praėjusią savaitę pareiškė, jog „tikimybė“, kad šalis šią žiemą pritrūks dujų, „vis labiau mažėja“.

Rusija anksčiau tiekdavo daugiau kaip pusę Vokietijai reikalingų gamtinių dujų, tačiau rugpjūčio pabaigoje Maskva visiškai nutraukė jų tiekimą.

„[Sėkmingai] išgyvename šią žiemą ... dujų tiekimas nėra sutrikęs ir mes galime užtikrinti jų tiekimą visur Vokietijoje, priešingai negu daugelis ilgai baiminosi“, – šeštadienį pareiškė O. Scholzas.

„Ekonominė krizė Vokietijos taip pat neištiko“, – pridūrė jis, paminėjęs vyriausybės paramos programas, sprendimus užtikrinti energijos išteklių tiekimą ir smunkančias dujų kainas pasaulio rinkose.

Kancleris pasidžiaugė, kad pirmieji terminalai buvo taip greitai pastatyti, ir pažymėjo, kad specialus išdujinimo laivas, reikalingas Vokietijos trečiajam terminalui Brunsbiutelio mieste Šiaurės jūros pakrantėje, atplauks kitą savaitę.

2023 01 16 10:58
Spausdinti